Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣημάδια ότι ξυπνάει το χρηματιστήριο

Σημάδια ότι ξυπνάει το χρηματιστήριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η τελευταία εβδομάδα έδειξε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει σιγά-σιγά να “κεφαλαιοποιεί” τις πολύ θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τις οποίες είχε ουσιαστικά “αγνοήσει” λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να στέλνουν θετικά σήματα τόσο για την αγορά όσο και για την ελληνική οικονομία. Ο Οκτώβριος, μία εβδομάδα μέχρι το τέλος του, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει τόσο τη… φήμη του ως μήνα φόβου για τις αγορές όσο και τις πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών για επικειμένη ισχυρή διόρθωση. 

Οι διεθνείς αγορές έχουν επιστρέψει στο φλερτ με τα πολυετή ή τα ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να βρεθεί πάνω από τις 900 μονάδες, με τη διατήρηση αυτού του επιπέδου αλλά και της ανοδικής τάσης να αποτελούν το σημαντικό στοίχημα του τρέχοντος διαστήματος. 

Ένα σημαντικό στοιχείο που ξεχώρισε τις προηγμένες ημέρες είναι η ενίσχυση της κινητικότητας, η αύξηση του τζίρου, τα πολλά πακέτα αγορών αλλά και η αλλαγή της τάσης στον τραπεζικό δείκτη, που αποτελεί και τον μεγάλο καταλύτη. Το βελτιωμένο αυτό momentum στον τραπεζικό κλάδο, όπως και στον κλάδο της ενέργειας και των κατασκευών, αλλά και η σημαντική για την ελληνική αγορά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η ετυμηγορία της MSCI τον επόμενο μήνα που μπορεί να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά και το μπαράζ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων το επόμενο διάστημα και των νεών εισαγωγών, αποτελούν παράγοντες που τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών στο Χ.Α. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πολύ καλή πορεία των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των εισηγμένων συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο, κάτι που θα δώσει επίσης στο επόμενο διάστημα σημαντική στήριξη στην αγορά.

Στα αξιοσημείωτα του τελευταίου διαστήματος ήταν η καταγραφή νέων εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού. Στην εβδομάδα που προηγήθηκε οι εισροές ήταν ύψους 15,4 εκατ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 14 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, σε συνέχεια των 52 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Τι λένε οι αναλυτές

Από τον Απρίλιο και μετά το Χ.Α. έχει μείνει εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης, μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου, όπως σημειώνει η Beta Securities. Η αγορά, συνεπώς, δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή που μεθοδικά επιβιβάζει νέους παίκτες πριν από το σήμα της εκκίνησης, τονίζει ο αναλυτής. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών δεν θα αργήσουν, έτσι, να δώσουν μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα, καθώς το τελευταίο διάστημα οι αγοραστές έκαναν ουσιαστικά συντήρηση δυνάμεων, αποκτώντας συχνά ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών.

Έχουμε τα νέα εκείνα που μπορούν να δώσουν ανοδική ώθηση στην αγορά, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Σύμφωνα με τον ίδιο, πληθωρισμός, έκρηξη τιμών σε ενέργεια, επιβράδυνση ανάπτυξης, πιθανός περιορισμός νομισματικής χαλάρωσης είναι μερικές μόνο εξηγήσεις για τον λόγο που οι αγορές αλλά και το Χ.Α. είχαν το τελευταίο διάστημα εικόνα μεταβλητότητας και επιφυλακτικότητας. Από την άλλη, έχουμε την ελληνική πραγματικότητα, που, έπειτα από πάνω από μία 10ετία, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. 

Ήδη τα περισσότερα αποτελέσματα των εταιρειών, άλλες σε μεγαλύτερο ρυθμό άλλες με καθυστέρηση, έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική πορεία έπειτα από πολλά χρόνια. Το θέμα είναι οι προοπτικές που πλέον υπάρχουν για το κοντινό και μεσοπρόθεσμο μέλλον για την οικονομία και τις εταιρείες. Σημαντικό δεδομένο είναι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, με πολλούς ξένους και εγχώριους επενδυτές να ετοιμάζονται να λάβουν θέση. Πάντα μια μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μια αγορά βραχυπρόθεσμα, μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Η περίπτωση της ΔΕΗ, κατά τον αναλυτή, φαντάζει μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τους περισσότερους, μιας και, όταν ολοκληρωθούν τα projects των ΑΠΕ της, θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη αξία.

Οι εξελίξεις γύρω από το Χ.Α. συνεχίζουν να είναι θετικές, παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Η γ.σ. της ΔΕΗ, με συντριπτική πλειοψηφία, επικύρωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας ΑΜΚ, αλλά και τη μεταβίβαση με τίμημα-έκπληξη του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie.

Επίσης, έργα ύψους 2,76 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με την ελληνική οικονομία να λαμβάνει άλλα 3,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022, σε συνέχεια της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου (+943 εκατ. ευρώ) επέτρεψαν τη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 9μηνο στα 5,9 δισ. ευρώ και η ανεργία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 13,9%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό αφήγημα συνεχίζει να έχει την ελπιδοφόρα προοπτική του, σημειώνει ο κ. Τζάνας, χρειάζεται όμως τους κατάλληλους καταλύτες για να οδηγήσει στη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ της ΔΕΗ ή και νωρίτερα. Συνεπώς, η διατήρηση της υπέρβασης των 900 μονάδων είναι πιθανή, στον βαθμό που δεν υπάρξει επιδείνωση των παραγόντων που προκαλούν τις διεθνείς αναταράξεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI τον Νοέμβριο είναι πιθανό να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, δίνοντας νέα ώθηση στο Χ.Α. από τις εισροές των Index funds. Πρόσφατα η Societe Generale εκτίμησε πως η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί από τον MSCI Standard Greece, ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζες, οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ανέλθουν στα 88,41 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ τοποθετούνται στα 74,68 εκατ. δολάρια και για τη ΔΕΗ στα 47,71 εκατ. δολάρια.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που οι εκτιμήσεις της SocGen υλοποιηθούν, τότε οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI θα αυξηθούν σε έξι, καθώς έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τους ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). 

Μπαράζ εκδόσεων ομολόγων 

Το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον γύρω από την ελληνική οικονομία και τα χαμηλό κόστος δανεισμού, το οποίο εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη μετα-PEPP εποχή, πυροδοτούν έναν νέο γύρο εκδόσεων εταιρικών ομολόγων έως τα τέλη του 2021 αλλά και το 2022 από εισηγμένες και μη εταιρείες. 

Η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Capital Product Partners αποτελεί απόδειξη της σημαντικής βελτίωσης της διάθεσης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες ανάλογα βήματα. 

Από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί 6,3 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων από τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ, εάν προστεθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean, Ελλάκτωρ, Ιντεάλ, Premia), το πόσο “ανεβαίνει” στα 8,8 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα αντληθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων, φέρνοντας έτσι λίγο κάτω από τα 10 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό άντλησης κεφαλαίων, στο 10% δηλαδή της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Το 2020 χαρακτηρίστηκε από πολύ χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα στο μέτωπο των επιχειρήσεων και των τραπεζών και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: το 2019 υπήρξε έντονη κινητικότητα και, έτσι, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δεν ήταν υψηλές, ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης, δεν είχαν τη στήριξη των προγραμμάτων της ΕΚΤ. Το 2021, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, έφερε και το μεγάλο comeback στην αγορά ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις –εισηγμένες και μη− και τράπεζες. 

Τα νέα ομόλογα που είναι στην “ουρά” για το 2021 προέρχονται από τον χώρο της ναυτιλίας, των ΑΕΕΑΠ, της μεταλλουργίας και τον κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα, από τις Noval ΑΕΕΑΠ, Premia, ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και την ΕΛΒΑΛ. Για το 2022 προγραμματίζονται επιπλέον εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μη εισηγμένων εταιρειών, προερχόμενων από τον χώρο της ναυτιλίας αλλά και του εμπορίου.

Φυσικά, σημαντικό ούριο άνεμο για τις εταιρικές εκδόσεις αποτελούν οι πολύ επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες γίνονται σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενώ ο δανεισμός μέσω των εντόκων συνεχίζει να κινείται με αρνητικά επιτόκια. Στόχος για το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές, καθώς και βήματα που βελτιώνουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με το βλέμμα στραμμένο στις αποπληρωμές (GLF, ΔΝΤ) –οι οποίες δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα και έως το α’ τρίμηνο του 2022− και όχι μόνο.

“Βροχή” θετικών εκθέσεων

Σημαντική ώθηση στο Χ.Α. έδωσαν την περασμένη εβδομάδα οι HSBC, Goldman Sachs και Citi, δίνοντας νέα ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην οικονομία όσο και τις μετοχές. Η HSBC διαμήνυσε ότι διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές, ενώ εκτιμά ότι το Χ.Α. θα δεχτεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Όπως επισημαίνει, σημαντικό μέρος του θετικού story της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες.

Ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός − με ένα P/E σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των αναδυόμενων αγορών, αλλά έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών, όπως τόνισε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο 10,6x για το 2021 και 9,3x για το 2022. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το P/E είναι 7,0x για το 2021 και 7,1x για το 2022, ενώ ο δείκτης P/B και για τα δύο έτη είναι 0,43x. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση κατά την HSBC, ενώ η ελληνική αγορά προσφέρει επίσης σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,5% για το 2021 και η αύξηση των κερδών τοποθετείται στο 21% φέτος και στο 33,5% για το 2022.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs εκτίμησε πως ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αγγίξει τις 1.000 μονάδες μεσοπρόθεσμα, ένα επίπεδο που αποτελεί “ορόσημο” για το Χ.Α., καθώς έχει να το δει από το 2014.

Παράλληλα, η Citigroup τόνισε πως διατηρεί την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία στο 8,8% φέτος και τόνισε πως η ώθηση στο ΑΕΠ από το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” έως το 2026 θα είναι σημαντική, προσφέροντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, ενώ εκτίμησε παράλληλα πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να δέχονται τη στήριξη της ΕΚΤ και μετά το PEPP.

 Η HSBC, από την πλευρά της, επανέλαβε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, έχοντας σημειώσει δυναμικό ριμπάουντ στο ΑΕΠ τόσο το α’ όσο και το β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την κρίση της πανδημίας. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 10,2% το γ’ τρίμηνο και το 7,5% το δ’ τρίμηνο του 2021 και στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 7,5%. Το 2022 θα κινηθεί στο 5,0%, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από τη δυναμική της, στο 4,0%, χάρη στον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ότι η Helikon Investments έχει καταφέρει να σημειώσει ισχυρά κέρδη χάρη στα στοιχήματά της σε ελληνικές μετοχές. Το ιταλικό hedge fund, που έχει δείξει από το 2019, οπότε και ιδρύθηκε, το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, σημείωσε αποδόσεις της τάξης του 24% στο εννεάμηνο του 2021, στοιχηματίζοντας σε μετοχές που θεωρεί ότι είναι υποτιμημένες. Μερικές από τις μεγαλύτερες θετικές (long) θέσεις του είναι η μετοχή της Eurobank, η οποία σημειώνει άνοδο 56% φέτος, και η ΔΕΗ, η οποία έχει ενισχυθεί κατά 28% από τις αρχές του έτους. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χ.Α., το fund κατέχει το 6,48% των μετοχών της ΔΕΗ, το 5,17% της Eurobank, το 5,216% της Πειραιώς και το 5,97% του Phoenix Mega Mezz. Οι καθαρές long θέσεις του fund στην Ελλάδα είναι στο 43% του συνολικού του χαρτοφυλακίου, ενώ στο 40% διαμορφώνονται οι θέσεις του σε άλλες χώρες και στο 31% στην Τουρκία. Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg, διατηρεί short θέσεις σε γαλλικές και γερμανικές μετοχές. Αν και από τις long θέσεις του σε κάποιες μετοχές, κυρίως τουρκικές, το fund κατέγραψε απώλειες, ωστόσο οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών βοήθησαν να σημειώσει σημαντικές αποδόσεις στο εννεάμηνο.

Πηγή:capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ