«Καίει» νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης – Ξεκινάει από σήμερα η διάθεση του

Δυσβάστακτη για τους πιο πολλούς θα είναι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, με τιμή πώλησης σε πρατήρια της Πάτρας και της Αχαΐας αυξημένη άνω του 40%.

Ξεκινάει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πώλησης του καυσίμου από τα πρατήρια της Πάτρας, να ξεκινά από το 1,10 ευρώ το λίτρο, από περίπου 0,85 που ξεκίνησε κατά την περυσινή περίοδο.

Αυτή η διαφορά στην τιμή, συνεπάγεται μια αύξηση του κόστους προμήθειας κατά 300 ευρώ περίπου στον τόνο, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» πρατηριούχοι της Πάτρας, ενώ στα ορεινά της Αχαΐας, η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω πρόσθετου κόστους μεταφοράς.

Ο ιδιοκτήτης εταιρείας καυσίμων Χρήστος Κολοκυθάς, δήλωσε στην «Π» ότι σήμερα θα ανακοινωθεί από τα διυλιστήρια η χονδρική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανση και ο ίδιος εκτιμά ότι στη λιανική το καύσιμο θα διατίθεται πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, κατά πάσα πιθανότητα γύρω στο 1,10 ευρώ. Ωστόσο, οι παραγγελίες θα αργήσουν να δοθούν στα πρατήρια με την ζήτηση να κορυφώνεται το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, όπου γίνεται το 70% της κατανάλωσης.

Ο κ. Κολοκυθάς τόνισε ότι πολλές δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης είναι γεμάτες από την περσινή περίοδο λόγω του γενικού λοκντάουν, αλλά και επειδή η τιμή του καυσίμου ήταν πολύ χαμηλότερα. Αυτό οδήγησε σε μια αύξηση της ζήτησης κατά 50% και πολλά νοικοκυριά έκαναν σημαντικές προμήθειες. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το κράτος θα δώσει φέτος περισσότερα κίνητρα και πιο νωρίς στην κατανάλωση, ώστε η αγορά να μην επηρεαστεί σημαντικά από τις ανατιμήσεις.

Και ο πρατηριούχος καυσίμων Παναγιώτης Θωμάς, βλέπει τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανση να ξεκινάει στην Πάτρα από το 1,10 ευρώ και πάνω. «Και εμείς θα ξέρουμε σήμερα το μεσημέρι την τιμή από τα διυλιστήρια. Πάντως, φέτος τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους μας, γιατί θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή του καυσίμου, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, όταν είχε ξεκινήσει με 82 λεπτά το λίτρο» είπε ο Παναγιώτης Θωμάς.

Στο Αίγιο, ο πρατηριούχος καυσίμων Παναγιώτης Σεργιανίδης, τόνισε ότι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης ανοίγει σήμερα, αλλά, οι τιμές θα διαμορφωθούν από την επόμενη εβδομάδα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην Αχαΐα η τιμή διάθεσης θα ξεκινήσει από 1,10 έως 1,15 ευρώ το λίτρο, αλλά όπως είπε ο κ. Σεργιανίδης, δεν είναι βέβαιο ότι θα σταθεροποιηθεί εκεί.

Στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει από πιο ψηλά. Σύμφωνα με τον πρατηριούχο Γιώργο Παπακανέλλο, περιμένει άνοιγμα της αγοράς με τιμές που θα κυμαίνονται στα 1,17 έως 1,20 ευρώ το λίτρο. Θα είναι μια σημαντική αύξηση όπως είπε, γιατί πέρυσι τέτοια εποχή το άνοιγμα της αγοράς είχε γίνει στο 0,78 ευρώ το λίτρο. Προς το παρόν ο κόσμος είναι διστακτικός είπε ο κ. Παπακανέλλος, καθώς περιμένει να δει πως θα διαμορφωθεί η αγορά.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Στο μεταξύ, η εταιρεία ΕΚΟ ανακοίνωσε ότι κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της, να προμηθευτούν από σήμερα μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί είτε να τηλεφωνεί στην αποκλειστική γραμμή για το πετρέλαιο θέρμανσης 18198 ή στο 210-7725555 (για Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) είτε να απευθυνθεί σε ένα από τα επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, και να ενημερώνεται για την τρέχουσα τιμή ανά λίτρο και για την έκπτωση 5%.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ