Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑναστολές Σεπτεμβρίου: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ -...

Αναστολές Σεπτεμβρίου: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ – Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Επίδομα 534 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο δικαιούνται να λάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των οποίων η λειτουργία της επιχείρησής τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής λόγω της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για τον μήνα Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021.

Αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Ποιοι εργαζόμενοι λαμβάνουν το επίδομα 534 ευρώ

Το επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο θα λάβουν οι εργαζόμενοι των παρακάτω ΚΑΔ των επιχειρήσεων:

2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ
-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αντιστοιχεί σε 30 ημέρες που θα λάβουν οι παραπάνω εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.
– Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
-Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Η διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού
-Οι παραπάνω επιχειρήσεις – εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
-Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.
Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους ή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
-Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αμελλητί την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
– Για τον μήνα ισχύος της παρούσας υποχρεωτικά η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται, με την υπεύθυνη δήλωση της παρ.1 τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε ολόκληρο τον μήνα.
Ειδικά, για συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως και την ημερομηνία ενεργοποίησης του συστήματος υποβολής δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται νομίμως στο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, μεταβολή της προαναγγελθεί-σας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, είτε με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως είτε με ορθή επανάληψη της υποβληθείσας δήλωσης. Η προαναγγελία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.
– Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζόμενούς του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ