Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Κοινωνικό Μέρισμα» Χριστουγέννων: Μέχρι 900 ευρώ στους δικαιούχους, οι κατηγορίες που τα...

«Κοινωνικό Μέρισμα» Χριστουγέννων: Μέχρι 900 ευρώ στους δικαιούχους, οι κατηγορίες που τα δικαιούνται

Κοινωνικό Μέρισμα 2021: Σε ποιες κατηγορίες πολιτών θα δοθούν τα Χριστούγεννα έως 900 ευρώ και σε ποιες θα δοθούν 500 ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, 215.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος, σύμφωνα την κυβέρνηση και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα για θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος.

Η καταβολή – σύμφωνα με τις ανακοινώσεις- θα γίνει έως τις 30 Δεκεμβρίου -και όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών ή πληρωμή.

Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορούσε πέρσι 482.335 ευάλωτους πολίτες οι οποίοι εντάσσονταν σε 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.Κοινωνικο

Ποιοι οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Μέρισμα 2021

Περίπου 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση -όπως είχε συμβεί και πέρυσι- τα Χριστούγεννα.

Το «μέρισμα» φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σκέψεις για «δώρα» σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους – 500 ευρώ

Η απόδοση ενός «μερίσματος ανάπτυξης» για κοινωνικές ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και οι υγειονομικοί οι οποίοι συνεχίζουν να «βάζουν πλάτη» για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη «Δ», είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αν η ανάπτυξη για φέτος ξεπεράσει το 5,9%.

Στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στο Blooomberg ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 5,9% είναι… συντηρητική, λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη αναθεώρηση που ανακοίνωσε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται πλέον στο 5,9% από 3,6% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη μέχρι και τη ΔΕΘ.

Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία για τη φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Συνεπώς, τα νέα θετικά μέτρα θα πρέπει να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο που θα κλειδώνει την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες ελαφρύνσεις.

Ωστόσο, ένα από τα σενάρια που «κερδίζουν πόντους» λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα που έχει το κοινωνικό μέρισμα 2021, είναι και απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη χρονιά την πανδημία.

Ωστόσο, η βασική ιδέα δεν θα προχωρήσει αν δεν κλειδώσει η ανάπτυξη για φέτος και δεν είναι οριστικό πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν γι’ αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Τούτο, με δεδομένο ότι το μέτρο θα έχει έννοια αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν υλοποιηθεί το μέτρο.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο όσοι δεν έλαβαν στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021 αναδρομικά. Δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας.

Σε αυτούς σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Αν τελικά προχωρήσει πάντως, θα οριστεί μια βασική οικονομική ενίσχυση (π.χ. 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου.

Υγειονομικοί

Σε ό,τι αφορά το «δώρο» προς τους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο «δώρο» πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές.

Και εδώ όμως υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το τι θα γίνει με τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μπει αναγκαστικά σε αναστολή εργασίας. Ενα ίσως πιο σοβαρό ερώτημα είναι το τι θα γίνει και με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Όπως είναι φυσικό στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους, αναμένοντας την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη δεδομένου ότι εκτός από το κοινωνικό μέρισμα 2021 υπάρχουν και άλλα σχέδια για ελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη νόρμα ότι για κάθε επιπλέον 1% του ΑΕΠ στα δημόσια ταμεία μένουν περίπου 300 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα. Για να έχει νόημα μια τέτοια έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει η δεύτερη αναθεώρηση να φτάσει τον ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 7% του ΑΕΠ, πράγμα που είναι πιθανό.

Επίσης, στον προγραμματισμό του υπ. Οικονομικών είναι ότι οι επιπλέον ελαφρύνσεις ή ενισχύσεις θα πρέπει να έχουν έκτακτο χαρακτήρα καθώς η συνέχιση της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2022 απαγορεύει τη λήψη μόνιμων μέτρων και για τον επόμενο χρόνο. Με αυτή τη λογική και τα μέτρα που θα έρθουν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα έχουν ως βασικό στόχο την αύξηση ή την προστασία του εισοδήματος των οικονομικά ευάλωτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ