Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜάχη τραπεζών στα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια

Μάχη τραπεζών στα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια

Θέση μάχης έχουν λάβει οι τέσσερις συστημικές προκειμένου να αποκτήσουν μερίδια στη χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη στροφή των τραπεζών προς τη λιανική τραπεζική, λόγω υψηλής ζήτησης κυρίως για στεγαστικά, αλλά και λόγω υψηλότερου περιθωρίου κέρδους.

Οι στόχοι των τραπεζών για νέες εκταμιεύσεις στο β’ εξάμηνο υπολογίζονται μεταξύ 10 και 14 δισ. ευρώ, με κορύφωση το δ’ τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το β’ εξάμηνο, ο στόχος για νέες εκταμιεύσεις από την Alpha Bank είναι 2,2 δισ. ευρώ, της Eurobank 3,6 δισ. ευρώ, της Πειραιώς, 3,4 δισ. και της Εθνικής Τράπεζας 3 δισ. ευρώ. Ήδη, οι τέσσερις συστημικές ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους κατά το πρώτο εξάμηνο, αυξάνοντας κατά περίπου 30% τους τελικούς για το 2021.

Στρατηγική

Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στα επιχειρηματικά δάνεια λόγω του μεγάλου όγκου και του χαμηλότερου κινδύνου εν όψει του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων πόρων μέχρι το 2027. Ήδη, οι τράπεζες έχουν προσεγγίσει από περίπου 500 μεγάλους πελάτες η κάθε μία και έχουν κάνει παρουσιάσεις των εργαλείων χρηματοδότησης, αλλά και της τιμολογιακής πολιτικής που περιλαμβάνει μειώσεις στα επιτόκια που μπορεί να ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά και λύσεις για ενδιάμεση χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής. Ταυτόχρονα, το πακέτο εμπλουτίζεται με προτάσεις ευρύτερης αναδιάρθρωσης χρέους και με εκδόσεις ομολόγων, αλλά και με προσφορές μη καθαρά τραπεζικών υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική, επαφές με μεγάλα επενδυτικά fund και με δωρεάν παροχές υπηρεσιών auditing ή λογιστηρίου, σε συνεργασία με τρίτες επιχειρήσεις.

Απώτερος στόχος είναι η χρηματοδότηση τουλάχιστον 30.000 επιχειρήσεων που μαζί με το Δημόσιο θα χειριστούν πάνω από 1.000 επενδυτικά σχέδια και 400 διεθνείς διαγωνισμού μέχρι το 2024. Από τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες είναι τέσσερις, η μάχη θα δοθεί για το ποια ή ποιες από αυτές θα καταστήσουν ποσοστά κοντά στο 30%. Οι ίδιες έχουν υπολογίσει ότι πέραν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνολική επενδυτική δραστηριότητα θα έχει θετική επίπτωση στην πραγματική οικονομία, η οποία υπολογίζεται με επιπλέον ζήτηση επιχειρηματικών δανείων 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Συνολικά, υπολογίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 89 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν εκτιμάται κορύφωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, ο στόχος για τις νέες εκταμιεύσεις είναι τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό για το β’ εξάμηνο του έτους να ανέρχεται κοντά στα 8-10 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν σε νέες εκταμιεύσεις δανείων και όχι για καθαρή πιστωτική επέκταση, η οποία στην επιχειρηματική πίστη εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος ελαφριά ανοδικά. Αυτό συμβαίνει λόγω των μαζικών αποπληρωμών δανείων από μεγάλες μονάδες που σχετίζονται με τα ξενοδοχεία, την εστίαση, τις μεταφορές και γενικότερα με τον τουρισμό. Η ρευστότητα του καλοκαιριού θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή των δανείων που εκταμιεύθηκαν στις αρχές του 2021 και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια εκδηλώνεται και από τον εμπορικό κλάδο, καθώς αναμενόμενη ανάπτυξη και αύξηση της κατανάλωσης απαιτεί παραγγελίες υψηλότερων αποθεμάτων.

Λιανική τραπεζική

Η μεγάλη στροφή στη λιανική τραπεζική έρχεται λόγω της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται για στεγαστικά δάνεια, αλλά και της συνεχούς ανερχόμενης καταναλωτικής πίστης. Καταλύτερες αποτελεί η άνοδος της αγοράς ακινήτων, η συνεχώς αυξανόμενη αγορά αυτοκινήτου, η νέα αγορά που δημιούργησαν τα λεγόμενα fast loans (μικροχρηματοδοτήσεις μέσω κινητού για κάλυψη έκτακτων αναγκών), αλλά και η παράλληλη αύξηση των καταναλωτικών δανείων μέσω εμπορικών αλυσίδων που αφορά κυρίως σε οικιακό εξοπλισμό. Ο τελευταίος παράγοντας ενισχύεται από την άνοδο της αγοράς ακινήτου.

Ο στόχος των τραπεζών για το δεύτερο εξάμηνο προβλέπει νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων 2 έως 4 δισ. ευρώ, με κορύφωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η έμφαση στη λιανική τραπεζική αποτελεί αντίδοτο των τραπεζών για τη δημιουργία κερδών, λόγω της συμπίεσης του επιτοκιακού περιθωρίου στην επιχειρηματική πίστη.

Η μεγάλη ζήτηση επικεντρώνεται στα στεγαστικά δάνεια και κυρίως εκείνων με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια. Ωστόσο, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για όλα τα καταναλωτικά, με αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές να επανασχεδιάζουν προϊόντα λιανικής τραπεζικής και να προχωρούν σε νέες καμπάνιες. Μετά τις Eurobank και Πειραιώς, ήρθε η νέα καμπάνια για τα στεγαστικά δάνεια από την Alpha Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει νέο πακέτο λιανικής και καμπάνια προς τα τέλη του μήνα.

Πηγή:capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ