Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: “Ανοίγει” ο αριθμός των δικαιούχων – Τα κριτήρια ένταξης

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: “Ανοίγει” ο αριθμός των δικαιούχων – Τα κριτήρια ένταξης

«Ανοίγει» ο αριθμός των δικαιούχων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια παρέμβαση από την πολιτεία, υπολογίζεται πως χιλιάδες οικογένειες θα αποκτήσουν φέτος δικαίωμα στο φθηνό ρεύμα.

Και αυτό γιατί τα εισοδηματικά όρια για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ παραμένουν ίδια, την ώρα που αρκετά νοικοκυριά το μόνο που είχαν να δηλώσουν στην Εφορία ήταν η στήριξη του κράτους! «Αυτόματα» λοιπόν θα βρεθούν να πληρούν τα κριτήρια.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να μην αλλάζουν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά τη δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους –ελέω αναστολών σύμβασης και όχι μόνον- θα βρεθούν δικαιούχοι του φθηνού ρεύματος.
Η έκπτωση διαμορφώνεται σε 0,075€/kWh για το ΚΟΤ-Α και σε 0,045€/kWh για το ΚΟΤ –Β.

Τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος

Για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ-Α θα πρέπει να είναι και δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ για το ΚΟΤ -Β, το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά, για:

  • μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 9.000 ευρώ
  • μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή εκείνη που αποτελείται από 2 ενήλικα μέλη τα 13.500 ευρώ
  • νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη τα 15.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη τα 18.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη τα 24.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη τα 27.000 ευρώ

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Τι θα ελεγχθεί με την αίτηση για Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος

Να σημειωθεί πως οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2020, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2020), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 16/09/2021, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2021), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021).

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη, πως:

  • Μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/09/2021 έως και 15/11/2021), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Έξι βήματα για να μάθετε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου ρεύματος

Το αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, μπορείτε να το μάθετε σε 6 απλά βήματα:

  • Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  • Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
  • Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΕΕΕ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΕΕΕ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΕΕΕ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  • Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
  • Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ