Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΝΦΙΑ: Έως τις 21 Σεπτεμβρίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Οι ημερομηνίες...

ΕΝΦΙΑ: Έως τις 21 Σεπτεμβρίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στη νέα ιστοσελίδα της εφορίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σύμφωνα με το OPEN.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εάν δεν εξοφληθεί εφάπαξ μπορεί να πληρωθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ

Οι δόσεις του φόρου θα πρέπει να εξοφληθούν ως εξής:-Η πρώτη δόση : 30 Σεπτεμβρίου 2021– Η δεύτερη δόση: 29 Οκτωβρίου 2021– Η τρίτη δόση: 30 Νοεμβρίου 2021– Η τέταρτη δόση: 31 Δεκεμβρίου 2021– Η πέμπτη δόση: 31 Ιανουαρίου 2022– Η έκτη δόση: 28 Φεβρουαρίου 2022Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι με νομοθετική ρύθμιση είχε δοθεί η δυνατότητα καταβολής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Οκτωβρίου 2020, ωστόσο δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη αν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και φέτος. Επίσης επισημαίνεται ότι ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις .

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται πλήρως συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αναλυτικά:
Οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-και οι πυρόπληκτοι υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις
-Τα κτίσματα να βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς
-Αποδεδειγμένα να έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιες αλλαγές έρχονται στον ΕΝΦΙΑ το 2022

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με στόχο ο φόρος να είναι δικαιότερος και παράλληλα η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να πληρώσουν χαμηλότερο Φόρο, όπως δήλωσαν πρόσφατα κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι ότι με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο, αποκαθίσταται ουσιαστικά μία σημαντική αδικία που επί χρόνια υπόκεινται όσοι έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι εκείνοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα απαλλαγούν πλήρως από τον επιπλέον φόρο που προκαλούσε ο συμπληρωματικός. Έτσι λοιπόν όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεγάλης αξίας, θα δουν – πιθανότατα – τους συντελεστές να αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία και βρίσκεται το ακίνητο.

Τα βασικά σημεία, πάνω στα οποία θα στηρίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ:
– Θα υπολογιστεί με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια.
– Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.
– Θα υπάρξει νέα κλίμακα με νέους συντελεστές. Οι τελευταίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
– Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.
– Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.
– Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12. Θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ