Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣυνεχίζονται οι προκαταβολές συντάξεων

Συνεχίζονται οι προκαταβολές συντάξεων

“Ανοιχτές” παραμένουν οι πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων για προκαταβολές συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους.

Αυτό σημαίνει πως τόσο όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση οριστικής σύνταξης έως 16 Μαρτίου 2021, όσο εκείνοι που έχουν υποβάλλει αίτηση σύνταξης μετά τις 16 Μαρτίου 2021 δικαιούνται να λάβουν προκαταβολή σύνταξης στο ύψος της εθνικής σύνταξης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης τα οποία έχουν συμπληρώσει.

Έτσι, όποιος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως 16 Μαρτίου 2021, μπορεί -αν δεν το έχει ήδη κάνει – να υποβάλει αίτηση για προκαταβολή σύνταξης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Το ίδιο ισχύει για όποιο υπέβαλε αίτηση οριστικής σύνταξης μετά τις 16 Μαρτίου 2021 ή υποβάλλει αίτηση σύνταξης από εδώ και στο εξής.

Στο μεταξύ, υποχρεωτικές έχουν καταστεί οι προσωρινές συντάξεις για όλους τους συνταξιούχους, μαζί και εκείνους του τέως ΟΓΑ, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποκλείονταν από το μέτρο αυτό.

Οι μόνοι συνταξιούχοι, οι οποίοι αποκλείονται από το μέτρο αυτό είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν οφειλές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο (σ.σ. πάνω από 20.000 οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ ή τέως ΕΤΑΑ και πάνω από 6.000 ευρώ οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ), οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κάτοικοι εξωτερικού (δηλ. εκείνοι που δικαιούνται διεθνή σύνταξη). Ειδικά, οι οφειλέτες των ταμείων με οφειλές πάνω από το επιτρεπόμενο ανά ταμείο όριο, μπορούν να λάβουν προκαταβολή σύνταξη, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που υπερβαίνει το όριο.

Έτσι, πχ αν κάποιος ασφαλισμένος του τέως ΟΑΕΕ έχει οφειλή 22.500 ευρω, μπορεί πληρώνοντας εφάπαξ τα 2.500 ευρώ, να αιτηθεί προκαταβολή σύνταξης και έπειτα να ρυθμίσει την υπολειπόμενη οφειλή των 20.000 ευρώ σε έως 60 δόσεις, μέσω παρακράτηση στην προσωρινή και, έπειτα, στην οριστική σύνταξη του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ