Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤην κορωνοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα ζητούν οι πατατοπαραγωγοί

Την κορωνοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα ζητούν οι πατατοπαραγωγοί

«Να πληρωθεί μέχρι τέλος του Ιουλίου»

Οι τιμές του προϊόντος  παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Να πληρωθούν, μέχρι τέλος του Ιουλίου, την κορωνοενίσχυση σε καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα ζητούν οι πατατοπαραγωγοί. 

Οι τιμές πατάτας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς για το μέλλον της καλλιέργειας.

Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πατάτες κυρίως από Ηλεία, Αχαΐα και Νάξο. Από αρχές Αυγούστου θα βγουν στην αγορά οι πατάτες της Κοζάνης.

Ταυτόχρονα  υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την πλευρά των πατατοπαραγωγών με τον ΕΛΓΑ. Όπως υποστηρίζουν δεν έχουν συχνά ζημιές αλλά όταν γίνουν ζητάνε δίκαιες αποζημιώσεις, κάτι που δεν συμβαίνει. Έτσι πολλοί παραγωγοί άρχισαν να μην δηλώνουν τα στρέμματα καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλλιαρης, μεγάλος πατατοπαραγωγός που έχει και συσκευαστήριο στην Ηλεία, «στα αζήτητα είναι φέτος οι πατάτες της περιοχής. Κάποιοι λίγοι κερδίζουν πολλά από τις εισαγωγές πατάτας Αιγύπτου, ενώ η κυβέρνηση δεν θέλει να ασχοληθεί με το προϊόν. Οι εισαγωγές βέβαια είναι ελεύθερες αλλά το κράτος θα μπορούσε να κάνει ελέγχους όταν έβγαιναν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες από Ηλεία. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι παραγωγοί που δεν δήλωσαν την καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ τον Μάιο (κατάθεσαν αίτηση για επίσπορη καλλιέργεια), μένουν εκτός κορωνοενίσχυσης. Αυτό είναι άδικο. Τουλάχιστον 4.500 αιτήσεις βγαίνουν εκτός ενισχύσεων. Το ΟΣΔΕ κλείνει αρχές Ιουνίου. Εμείς φυτεύουμε Αύγουστο και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα στρέμματα καλλιέργειας τον Μάιο. Για αυτό κάθε Σεπτέμβριο γινόταν τροποποιητική και δήλωναν την επίσπορη καλλιέργεια. Και βέβαια οι παραγωγοί πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ    τα 43 ευρώ το στρέμμα».  

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που έχει και συσκευαστήριο από την Λακκόπετρα της Αχαΐας δηλώνει ότι «υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ποσότητες πατάτας στην περιοχή. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Η τιμή ξεκίνησε από 30 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια έπεσε στα 8 και 10 λεπτά. Είχαμε μείωση στις εξαγωγές και στην εγχώρια κατανάλωση. Όταν άνοιξε η εστίαση ήταν αργά για το προϊόν. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει και φέτος τους παραγωγούς με κορωνοενίσχυση, όπως έκανε και πέρσι».

Την ίδια κατάσταση αναφέρει ο παραγωγός και έμπορας πατάτας από την Λακκόπετρα κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς. Από την αρχή είχαμε μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές. Αυτή την εποχή έχουν μείνει ελάχιστες ποσότητες, ενώ οι τιμές παραγωγού έπεσαν μέχρι και 8 λεπτά το κιλό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ