Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Κλείδωσε» σε 36 έως 72 δόσεις η νέα ρύθμιση οφειλών

«Κλείδωσε» σε 36 έως 72 δόσεις η νέα ρύθμιση οφειλών

Από το υπουργείο Οικονομικών

Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης σε τρία χρόνια χωρίς την καταβολή τόκων ή σε 6 χρόνια με χαμηλότοκο επιτόκιο έχουν οι πληγέντες της υγειονομικής κρίσης. Επιχειρήσεις με βάση τον ΚΑΔ Απριλίου 2020, ιδιοκτήτες ακινήτων, εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022. Η νέα ρύθμιση έχει ήδη αποφασισθεί με τους θεσμούς και απομένουν οι τυπικές λεπτομέρειες αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που θα ξεκλειδώσουν τη νέα ρύθμιση έως και 72 δόσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΕΡΤ) θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο της ρύθμισης που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προβλέπει:

1. Στην νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζονται τόσο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν “παγώσει” μέχρι και το τέλος του 2021 όσο και οι οφειλές από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή, στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων εντάσσονται:

–          Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

–         Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

–          Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

–          Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

 2. Δόσεις: Με το νέο σχήμα της ρύθμισης τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις. Το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%.

3. Η νέα ρύθμιση αφορά τέσσερις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων:

–         Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.

–         Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

–         Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.

Σημειώνεται ότι θα ανοίξουν και οι παλαιές ρυθμίσεις για όσους πληττόμενους τις απώλεσαν. Ουσιαστικά, θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να επανενταχθούν. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ