Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαe-μεταβιβάσεις ακινήτων: Χωρίς δικαιολογητικά έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου

e-μεταβιβάσεις ακινήτων: Χωρίς δικαιολογητικά έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου

Τι προβλέπεται σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, πώς θα γίνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των δηλώσεων μεταβίβασης – Πιο εύκολος, πλέον, ο εντοπισμός όσων προσπαθούν να αποφύγουν την τσιμπίδα της εφορίας

Xωρίς την υποβολή δικαιολογητικών μπορούν να πραγματοποιούνται οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, η απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι «οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1031/2021 απόφαση, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1137/11-6-2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ “Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων διορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου” (Β’ 2423), εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου».

Επίσης αναφέρει ότι οι «δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες τροποποιούν αρχικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myProperty καθώς και δηλώσεις για πλασματική μεταβίβαση κατά την παρ. 2 του άρθρου 2 του α.ν. 1521/1950 υποβάλλονται στην αρμόδια για την ηλεκτρονική δήλωση ΔΟΥ».

Τέλος τα… 20 δικαιολογητικά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την έναρξη των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων απαιτούνταν τουλάχιστον 20 δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου, αφού το συμβόλαιο θα πρέπει να συνοδεύεται από φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό ΔΟΥ περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας – δωρεάς, πιστοποιητικό για μη οφειλή προς ΟΤΑ, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λπ.

Οι δηλώσεις μεταβίβασης συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.

Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται η καταχώρισή τους από τις ΔΟΥ κατά την κατάθεση της δήλωσης.

Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο.

Διευκολύνονται οι έλεγχοι 

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα διευκολύνει, επίσης, τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών για τον εντοπισμό περιπτώσεων φορολογουμένων οι οποίοι:

  • Δεν έχουν δηλώσει ακίνητα ή έχουν δηλώσει ανακριβώς τα στοιχεία προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τους.
  • Εχουν αποφύγει να εμφανίσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος την αγορά ακινήτων προκειμένου να αποφύγουν τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και εν τέλει να αποκρύψουν εισοδήματα ή παρανόμως κτηθέντα χρηματικά ποσά, μέσω απαλλαγής από την υποχρέωση δικαιολόγησης των τεκμηρίων, αλλά και να αποφύγουν την υποχρέωση καταβολής σημαντικού ύψους φόρων εισοδήματος λόγω φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια.
  • Εχουν αναγράψει ανακριβώς τα στοιχεία κατοικιών που αγόρασαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να μειώσουν τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης και να γλιτώσουν από την καταβολή μεγάλων ποσών φόρου βάσει τεκμηρίων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ