Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚαρφώνει τα 24 λεπτά η τιμή στο καλαμπόκι της νέας σοδειάς, άδειες...

Καρφώνει τα 24 λεπτά η τιμή στο καλαμπόκι της νέας σοδειάς, άδειες οι αποθήκες

Καλαμπόκι

Άφαντο το καλαµπόκι στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, µε τις ζωοτροφικές µονάδες ήδη να κατευθύνονται στην αγορά συµβολαίων για ποσότητες από την επερχόµενη παραγωγή, προκειµένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές, όσο οι ενδείξεις υπαγορεύουν διατήρηση της περιορισµένης προσφοράς και κατά τη νέα εµπορική περίοδο.

Σύµφωνα µε πληροφορίες ήδη έχουν γίνει κάποιες συµφωνίες για ποσότητες καλαµποκιού που θα συγκοµιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο µε τιµή γύρω στα 23 µε 24 λεπτά, όσο τα ζωοτροφάδικα αγοράζουν αποθηκευµένο στα 28-29 λεπτά για να καλύψουν άµεσες ανάγκες.

Την ίδια στιγµή, τα στοιχεία των εταιρειών εισροών δείχνουν µια ελαφριά αύξηση των στρεµµάτων, η οποία ωστόσο δεν αναµένεται να φανεί στην εσωτερική αγορά, δεδοµένου ότι η ζήτηση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς στην εφηµερίδα Agrenda, που βλέπουν ότι το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα έχει αυξηθεί.

Την ίδια στιγµή φαίνεται ότι οι ροές από τις βαλκανικές χώρες θα είναι και φέτος µειωµένες, αφού σηµαντικές ποσότητες που συνήθως προκαλούν συµφόρηση και συµπίεση των τιµών για τον Έλληνα παραγωγό, «σκουπίζονται» από την Κίνα της οποίας οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τόσο από την αναδόµηση του ζωικού της κεφαλαίου όσο και από τον στόχο αναπλήρωσης των κρατικών της αποθεµάτων.

Εν τω µεταξύ µεσίτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φέρεται να κερδοσκοπούν πουλώντας συµβόλαια της νέας χρονιάς, κάτι που επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος για τους κτηνοτρόφους, χωρίς παράλληλα να καρπώνονται υψηλότερες τιµές οι αγρότες.

Ωστόσο, Όπως σηµειώνουν άνθρωποι του χώρου, το µόνο που θα µπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία στην τιµή καλαµποκιού, θα ήταν το να στραφούν µεγάλες πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές µονάδες σε άλλα δηµητριακά, όπως το κριθάρι, το οποίο ακόµα και στα 22 λεπτά που πληρώνεται σήµερα, συµφέρει περισσότερο απ’ ότι το καλαµπόκι. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται προς το παρόν, καθώς και η τιµή κριθαριού έχει αυξηθεί κατά 70% συγκριτικά µε πέρυσι λόγω περιορισµένης παραγωγής, µε τις φθηνές εισαγωγές να µην αποτελούν ακόµη εναλλακτική.

Πηγή: agronews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ