Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη της πανδημίας – Όλες οι προβλέψεις και οι λεπτομέρειες

«Κλείδωσε» και ανακοινώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Eurogroup της 17ης Ιουνίου η νέα ρύθμιση που θα «τρέξει» από το 2022, με την αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία. O αριθμός των μηνιαίων χαμηλότοκων δόσεων θα φτάσει τις 60 ή τις 72 κατ’ ανώτατο όριο, ενώ η ρύθμιση θα είναι «πακέτο» για όλες τις οφειλές.

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει τόσο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από απλήρωτους φόρους και δόσεις ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά όσο και εκείνες που προκύπτουν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών που βεβαιώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020, προβλέπει το «πάγωμα» των συγκεκριμένων χρεών έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την αποπληρωμή τους από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, σε 24 ή 48 δόσεις, η οποία θα αλλάξει.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα και «όχι με τυφλά μέτρα, όπως “κουρέματα” που επιβάλλονται επί δικαίων και αδίκων». Παράλληλα, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους πληττόμενους φορολογούμενους που απώλεσαν τις ρυθμίσεις των 100 και των 120 δόσεων μετά τον Μάρτιο του 2020 να επανενταχθούν σε αυτές. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και που θα βρεθούν από το 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ -στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις- αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο.

Το σχέδιο

Σε ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τις οφειλές έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να ανακόψει ένα νέο κύμα «κόκκινων» οφειλών στο Δημόσιο, που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία, και να διευκολύνει τους πληττόμενους από την πανδημία φορολογούμενους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Η μια ταχύτητα προβλέπει ρύθμιση-πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Με τα σημερινά δεδομένα, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ενώ ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να καταβληθεί σε 60 ή σε 72 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Ένα σενάριο προβλέπει διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων και αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε 60 με επιτόκιο 2,5% ή σε 72 με επιτόκιο 5%. Η άλλη ταχύτητα προβλέπει την αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Σημειώνεται ότι θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών δίνει αυτή τη δυνατότητα στους οφειλέτες της εφορίας. Την τελευταία φορά, την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις είχαν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή είχαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Έχασαν τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020-Νοεμβρίου 2020.

– Πλήρωσαν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 αυτών των ρυθμίσεων.

– Τακτοποίησαν ή εξόφλησαν με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι τις 31/12/2020.

– Εξόφλησαν όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις προγραμμάτων 100 ή 120 δόσεων.

πηγές enikos.gr, real news

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ