Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕξοικονομώ – Αυτονομώ: Οι 7 αλλαγές του νέου προγράμματος - Πότε ξεκινούν...

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Οι 7 αλλαγές του νέου προγράμματος – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών συνολικού προϋπολογισμού 680 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πάρει το δρόμο της υλοποίησης με βάση την πορεία του προγράμματος «Εξοικονομώ -Αυτονομώ».

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή 13.696 νέων αιτήσεων στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 370,48 εκατ. ευρώ, οι οποίες προστίθενται στις 12.579 αιτήσεις με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό άνω των 308,8 εκατ. ευρώ, που έχουν προηγηθεί.

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής, για το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ήδη έχουν αποφασιστεί οι πρώτες σημαντικές αλλαγές από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα θα ανοίξει στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου για την υποδοχή των αιτήσεων, θα έχει προϋπολογισμό 1 δισ. και θα είναι δομημένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε διπλάσια νοικοκυριά, καλύπτοντας χαμηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι επτά αλλαγές του επόμενου προγράμματος

Κατά πληροφορίες περιλαμβάνει τις εξής επτά αλλαγές :

  1. Τα υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης θα φτάνουν μέχρι το 60% με 65%, και όχι έως το 90%, όπως το προηγούμενο πρόγραμμα
  2. Ο στόχος για την υπαγωγή κατοικιών στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι να ανέλθει στις 50.000 από 25.000 με 36.000 κατοικίες, στα προηγούμενα προγράμματα.
  3. Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.
  4. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα (νομός).
  5. Αλλάζουν τα κριτήρια. Προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
  6. Κριτήριο για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα είναι και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.
  7. Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ