Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑλήθειες και ψέματα για τη ΔΕΗ – Η καταστροφική τετραετία και η...

Αλήθειες και ψέματα για τη ΔΕΗ – Η καταστροφική τετραετία και η διάσωση την τελευταία στιγμή

Νέα σημαία ευκαιρίας σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» στοχοποιώντας αυτή τη φορά τη ΔΕΗ, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η Επιχείρηση έχει κάνει πλήρη ανατροπή της εικόνας της.

Από μια περίοδο όπου η ΔΕΗ πήγαινε ολοταχώς στον γκρεμό, τα αποτελέσματα δείχνουν όχι μόνο εξισορρόπηση μεγεθών αλλά και μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που φέρνουν κέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 η ΔΕΗ έκλεισε με ζημιές πάνω από 500 εκατ.€ ευρώ, που το 2019 ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ Ωστόσο, ο κύκλος της αντιστροφής της τάσης είχε ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, υπό τη νέα Διοίκηση. Και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του 2020, που γύρισαν σε κέρδη 67 εκατ.€, ενώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη, αυτά που βάζουν πάντα στο μικροσκόπιο οι διεθνείς επενδυτές άγγιξαν τα 900 εκατ.€

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μετοχή της ΔΕΗ είχε εντελώς απαξιωθεί. Σήμερα η τιμή της έχει σχεδόν επταπλασιαστεί.

Η κεφαλαιοποίηση της έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ με πολλούς ξένους επενδυτές να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στη μετοχή της εταιρείας, ενώ έχει κερδίσει διαδοχικές πιστοληπτικές αναβαθμίσεις από μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Κι όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.

H εφημερίδα «Αυγή» επιλεκτικά, και ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη ΔΕΗ κατηγορώντας τη διοίκηση ότι είναι golden boys που μοιράζουν λεφτά. Χωρίς βεβαίως να γίνει ούτε μία αναφορά στο γεγονός ότι με την παρούσα διοίκηση η ΔΕΗ γλίτωσε τη χρεοκοπία και μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση κουμάντο στην επιχείρηση και εφαρμογή ενός παρωχημένου management έκαναν εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές που οδήγησαν την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.

Η επιλογή της παρούσας κυβέρνησης να δώσει τη διοίκηση σε managers που λειτουργούν με γνώμονα την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατακριτέο ότι στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης προβλέπεται η χορήγηση bonus με τη μορφή δωρεάν μετοχών. Λες και ικανές διοικήσεις είναι μόνο οι κομματικοί συνδικαλιστές κι όχι managers που θα έρθουν σε μια σύγχρονη επιχείρηση να την σώσουν από τη χρεοκοπία και να τη δώσουν νέα πνοή. Εκτός κι αν για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι λογικό να διοικούν συνδικαλιστές κι εκλεκτοί που θα βουλιάξουν τη ΔΕΗ, με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία, κι όχι ικανά στελέχη της αγοράς που θα πληρωθούν για τη δουλειά τους, αλλά που θα φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το κράτος και τους μετόχους της επιχείρησης.

Επειτα από μια καταστροφική 4ετία η επιχείρηση μπήκε ξανά σε τροχιά, υλοποιώντας μάλιστα και σειρά δράσεων.

Συγκεκριμένα:

Οι περισσότερες επενδύσεις της ΔΕΗ αφορούν την εξυπηρέτηση των πελατών της. Η ΔΕΗ επένδυσε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να διευκολύνει τους πελάτες της ( που παραμένουν το 60% περίπου των Ελλήνων), ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

  • Αναβάθμισε το τηλεφωνικό της κέντρο, το οποίο πλέον λειτουργεί χωρίς χρέωση, μέσα από το οποίο υλοποιούνται πλέον οι περισσότερες συναλλαγές με την επιχείρηση. Το κόστος ήταν μεγάλο για την εταιρεία, αλλά κρίθηκε αναγκαίο ειδικά αυτή την δύσκολη για όλους περίοδο.
  • Επέκτεινε το ωράριο κεντρικών καταστημάτων μέχρι τις 20:00 το βράδυ, ώστε να διευκολύνονται οι συναλλαγές που απαιτούν φυσική παρουσία.
  • Καθιέρωσε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών ραντεβού, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές και η ταλαιπωρία. Αποτέλεσμα; Σήμερα, στην Αριστείδου, το πλέον πολυσύχναστο κατάστημα της ΔΕΗ, το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με ραντεβού!
  • Αναβάθμισε το σάιτ της και πλέον πάρα πολλές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από αυτό, διευκολύνοντας τους καταναλωτές της ειδικά αυτή την εποχή.
  • Σημαντικές ήταν οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ανέπτυξε η επιχείρηση, ειδικά στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Προχώρησε σε μια τεράστια δωρεά προς το ΕΣΥ ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες άμεσες ανάγκες σε απαραίτητο αναλώσιμο ιατρικό υλικό (μάσκες, προστατευτικές στολές, γυαλιά, αναλώσιμα, κλπ).
  • Συνέδραμε με 1 εκατ.€ 9 αναγνωρισμένα Σωματεία που ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών.
  • Ανέλαβε την ανακατασκευή τριών σχολείων σε σεσμόπληκτα χωριά της Ελλασσόνας και του Τυρνάβου, μετά τον πρόσφατο σεισμό στη Θεσσαλία.
  • Μετοχοποιεί το 5% των μεγάλων Φωτοβολταϊκών πάρκων που θα κατασκευάσει σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, υπέρ των κατοίκων των λιγνιτκών περιοχών, κάνοντάς τους ουσιαστικούς συμμετόχους στις υπεραξίες που θα προκύψουν.

Τώρα, με τη ΔΕΗ να έχει διασωθεί και με τα κέρδη να επανέρχονται δειλά, μπορεί να κάνει και κοινωνική πολιτική για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες αλλά και σειρά δράσεων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αντί λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση να επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον της διοίκησης καλό θα ήταν να ασκήσει κριτική στη δική της «παρέμβαση» η οποία επί μία τετραετία προκάλεσε τεράστια ζημιά τόσο στα οικονομικά όσο και στο κύρος της ΔΕΗ.

Πηγή:in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ