Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠετρελαϊκοί κολοσσοί: Εντείνεται η πίεση για πράσινη στροφή - Οι ήττες Exxon...

Πετρελαϊκοί κολοσσοί: Εντείνεται η πίεση για πράσινη στροφή – Οι ήττες Exxon και Shell

Oλλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Royal Dutch Shell να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα, ενώ ακτιβιστής επενδυτής κέρδισε τουλάχιστον δύο θέσεις στο Δ.Σ. της Exxon Mobil

Σημαντικές ήττες υπέστησαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell, καθώς εντείνονται οι πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές επενδυτές στον κλάδο να λάβει μέτρα λόγω των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένα ολλανδικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η Shell είναι εν μέρει υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και διέταξε την εταιρεία να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις ΗΠΑ, ένας ακτιβιστής επενδυτής κέρδισε τουλάχιστον δύο θέσεις στο Δ.Σ. της Exxon – μία ιστορική ήττα για τον πετρελαϊκό κολοσσό  που πιθανότατα θα τον αναγκάσει να αλλάξει τη στρατηγική του που εδράζεται στα στερεά καύσιμα.

Δραστική αλλαγή του τοπίου 

Οι διαδοχικές αυτές αποφάσεις δείχνουν πόσο δραματικά έχει αλλάξει το τοπίο όσον αφορά τη μετατόπιση των πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών αερίου καθώς υφίστανται αυξανόμενη πίεση από περιβαλλοντολόγους, επενδυτές, τράπεζες, πολιτικούς και ρυθμιστικές Αρχές για τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

«Τα σημερινά γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα ότι πολλοί ηγέτες του πετρελαϊκού κλάδου και του κλάδου αερίου δεν ακούνε καλά και δεν καταλαβαίνουν ότι οι απόψεις της κοινωνίας και το νομικό και πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν, αλλάζουν ριζικά», δήλωσε καθηγητής στο Fletcher School του πανεπιστημίου Tufts, ο οποίος συμβούλευε ενεργειακές εταιρείες.

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να υιοθετούν συνολικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών, και ορισμένες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν εισέλθει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μείωση, όμως, των εκπομπών χωρίς να θυσιαστούν κάποια κέρδη αποδεικνύεται δύσκολη και πολλοί αντιμετωπίζουν επιφυλάξεις αναφορικά με τις στρατηγικές τους.

Πηγή: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ