Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι δύο κρίσιμοι «σταθμοί» της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος του μήνα

Οι δύο κρίσιμοι «σταθμοί» της ελληνικής οικονομίας έως το τέλος του μήνα

Με δύο «τεστ» αποχαιρετά τον Μάιο η ελληνική οικονομία και ο πρώτος σταθμός είναι η 21η Μαΐου, όταν ο οίκος Moody’s ανακοινώνει την ετυμηγορία του για την αξιολόγηση της Ελλάδας και ακολουθεί η 26η Μαΐου όταν η Κομισιόν προβλέπεται να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για την οικονομία και τον προϋπολογισμό, μετά και την ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης.

Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις από τον οίκο αξιολόγησης, τα μηνύματα που  θα στείλει την Παρασκευή θα δώσουν το στίγμα, αλλά και οι ενδεχόμενες βελτιώσεις στις προοπτικές να διατηρήσουν το θετικό κλίμα των ξένων γύρω από την Ελλάδα, ανοίγοντας παράθυρο για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Από την άλλη τα αποκαλυπτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας- που συνδέεται με δόση περί τα 645 εκατομμυρίων ευρώ περίπου- θα ένα δείγμα των προθέσεων της δημοσιονομικής πολιτικής των επόμενων μηνών, όπου η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα  τον Ιούνιο η χώρα περνάει την 10η αξιολόγησή της και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τότε θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το μήνυμα των Βρυξελλών, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών εστιάζει στις λέξεις κλειδιά «μεταρρυθμίσεις» και «ανάπτυξη» ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη και να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες της επιστροφής της χώρας στην δημοσιονομική ισορροπία.

Η έκθεση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα- στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων- ανεβάζει την ταχύτητα της ελληνικής ανάκαμψης όπου μάλιστα η Επιτροπή αναφέρει ως σημαντική την κίνηση της Αθήνας για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της προσωρινής κατάργησης του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, από ρυθμό 3,5% το 2021 και 5% 2022 που εκτιμούσε τον Φεβρουάριο οι υπολογισμοί της Επιτροπής δείχνουν ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 – που κινούνται υψηλότερα των εκτιμήσεων του εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στο 3,6%.

Οι θετικές προοπτικές  τροφοδοτούνται κυρίως από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό το 2021 (10%) πριν μειωθεί στο 3,2% το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι επενδύσεις θα αυξηθούν στο 12,9% το 2021 και στο 15,1% το 2022, αν και το δημόσιο χρέος αναμένεται υψηλό στο 209% του ΑΕΠ το 2021,  πριν μειωθεί σε περίπου 202% το 2022.

Προσεχώς αναβαθμίσεις;

Η Ελλάδα έχει μπει στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας με τους οίκους να δίνουν στο στίγμα των προθέσεων για τα επόμενα χρόνια. Ο Michele Napolitano Senior Director, Head of Western European Sovereigns της Fitch Ratings μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Εκτίμησε ωστόσο  ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν.

Συγκεκριμένα πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ε.Ε και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με τον   Marko Mrsnik, Ανώτερος διευθυντής, S&P Global Ratings υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε ότι «αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή. Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης».

Πρόσθεσε πως όλα εξαρτώνται από τα αν θα συνεχιστεί ακατάπαυστα η προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αν θα μειωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και αν θα επιτευχθεί ένα πιο ευνοϊκό προφίλ χρέους.

Η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8-18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια και ο οίκος αξιολογήσεων πιστεύει ότι οι προοπτικές θετικών αποτελεσμάτων από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Το σχέδιο για τις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές

Οι ευνοϊκές συνθήκες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το αυξημένο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που βλέπουν ότι η Αθήνα θα εκμεταλλευτεί το θετικό περιβάλλον και ενδεχομένως να προβεί ίσως και σε δύο εκδόσεις έως τα μέσα φθινοπώρου και έτσι ο ετήσιος δανεισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 14 -15 δισ. ευρώ φέτος, από τα 10-12 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Το περιβάλλον στρώνει το έδαφος για τη νέα άντληση φθηνής ρευστότητας και ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων, με τη χώρα να έχει αντλήσει συνολικά περί τα 12 δισ. Ευρώ το 2021, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 έχει δανειστεί, μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, περί τα 22 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο  0,807%, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου, με επιτόκιο 1,956% και 3 δισ. Ευρώ μέσω του 5ετους ομολόγου με επιτόκιο 0,17%.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, τόνισε ότι υπάρχει ευελιξία και εμπιστοσύνη στη δομή του ελληνικού χαρτοφυλακίου, καθώς μεγάλο μέρος του είναι σε σταθερό επιτόκιο, οπότε έχουμε μειώσει την έκθεση σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, ενώ η μεγάλη διάρκεια ωριμότητας του χρέους οδηγεί σε πολύ μικρές ετήσιες πληρωμές – 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο για πολλά χρόνια σε σύγκριση με πάνω από 10 δισ. πριν την κρίση και 16 με 17 δισ. ευρώ που πλήρωνε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως εξήγησε, αναλογικά με το ΑΕΠ της Ελλάδας, οι ετήσιες πληρωμές είναι μισές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για πολλά χρόνια, η Ελλάδα δε θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ