Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜε ρυθμούς χελώνας κινούνται οι διαδικασίες για κορωνοενισχύσεις

Με ρυθμούς χελώνας κινούνται οι διαδικασίες για κορωνοενισχύσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών

Εδώ και 40 ημέρες έχει ολοκληρώσει την διαδικασία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως οι διαδικασίες για τις ενισχύσεις λόγω covid-19 στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Ακόμα να δώσει το ΟΚ στην απόφαση Λιβανού για ενίσχυση covid μέσω πακέτου ύψους 24,2 εκατ. ευρώ κηπευτικών και βουβαλοτροφίας το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, από τον οποίο περνά και η τελική έγκριση κάθε φορά για τα κονδύλια κι ενώ η ΕΕ έχει δώσει την σχετική συγκατάθεση.

Πλέον, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και έχουν φτάσει όπως λένε στον ΑγροΤύπο, να μην… πιστεύουν καν ότι θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν, παρότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει θετικά.

Την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 24,2 εκατ. ευρώ σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων υπέγραψε, πριν από 40 ημέρες και πλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, όμως εκκρεμεί μια υπόγραφή Σκυλακάκη, ώστε μετέπειτα να πάει για ΦΕΚ και πληρωμή, το πακέτο.

Με την απόφαση θεσπίζονταν καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, σύμφωνα με την C(2020) 1863 final της 19/3/2020 Ανακοίνωσης της Επιτροπής: «Προσωρινό πλαίσιο για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά την διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στα εξής προϊόντα:

Υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla στην επικράτεια

Καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας στην επικράτεια

Των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια στην επικράτεια, εξαιρουμένης της Κρήτης

Της βουβαλοτροφίας στην επικράτεια.

Οι επιλέξιμοι

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της απόφασης είναι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος αιτήσεων 2020, όπως αυτή η αίτηση ελήφθη υπόψη για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2020.

Όροι και ύψος ενίσχυσης

Για τους δικαιούχους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, καρπουζιού mini και καρπουζιού obla και τους παραγωγούς καλοκαιρινής και φθινοπωρινής Πατάτας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

-Για το υπαίθριο καρπούζι, το καρπούζι mini και το καρπούζι  obla στην Επικράτεια 140 ευρώ ανά στρέμμα.

-Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην Επικράτεια 205 ευρώ ανά στρέμμα.

-Για την τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 500 ευρώ ανά στρέμμα.

– Για το αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 210 ευρώ ανά στρέμμα.

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε ενιαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ. Στο ποσό των 225.000 ευρώ περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού για το έτος 2021 από τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το έτος 2021 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 24.295.605 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ