Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΈναρξη υποβολής των προτάσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης για εξοικονόμηση ύδατος

Έναρξη υποβολής των προτάσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης για εξοικονόμηση ύδατος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μικρά φωτοβολταϊκά και αρδευτικός εξοπλισμός στις επιλέξιμες δαπάνες

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της χώρας για  ορθολογικότερη αξιοποίηση του πολυτιμότερου φυσικού πόρου για την αγροτική παραγωγή, του νερού. Προχωρεί στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ.

Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν την εξοικονόμηση ύδατος. Εντάσσεσαι σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου που έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του περιβαλλοντικού προφίλ των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Μέσω της Δράσης 4.1.2. θα ενισχυθούν επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων γεωτρήσεις, δεξαμενές, εξοπλισμό. Για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης  μέσω φωτοβολταικών συστημάτων. Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας κ.α.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης είναι από 11/05/2021 έως και 15/07/2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και στη συνέχεια οι φυσικοί φάκελοι κατατίθενται στην οικεία ΔΑΟΚ.

Οι δικαιούχοι μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και συλλογικά σχήματα αγροτών.

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων δύναται να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ. Ενώ, για τις συλλογικές επενδύσεις, η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τις 200.000 ευρώ.

Οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι παρακάτω:

1) Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται:

– Εξοπλισμός για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και του κόστους της άρδευσης. Όπως φωτοβολταϊκό σύστημα ή φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου.

– Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο).

– Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα).

– Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.

2) Δαπάνες αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού:

– Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους).

–    Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.)

– Μηχανολογικός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

– Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού.

3) Γενικές Δαπάνες (στις οποίες περιλαμβάνονται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που προβλεπόμενης επεξηγηματικής πινακίδας καθώς και υδρόμετρου συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η δαπάνη τοποθέτησης της).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ