Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΓέφυρα 2: Παράταση έως το τέλος Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων -...

Γέφυρα 2: Παράταση έως το τέλος Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων – Οι όροι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα, έναντι 100.000 που φέρονται να είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης δανείων

Παράταση τριών εβδομάδων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που επιδοτεί τα δάνεια των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η».

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι μόλις 1 στις 4 επιλέξιμες επιχειρήσεις έχει υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα ενώ η προθεσμία έληξε εχθές Κυριακή 9 Μαΐου, γεγονός που έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην απόφαση να δώσει παράταση στο μέτρο στήριξης των κορωνόπληκτων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα, έναντι 100.000 που είναι -σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους- οι δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης δανείων.

Επιδότηση έως 90%

Το «Γέφυρα 2» προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου έως ποσοστό 90% για τα «πράσινα» και έως 50% για τα «κόκκινα» δάνεια για διάστημα οκτώ μηνών. Για την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούν μια περίμετρο 3 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Απριλίου και αποτελεί επέκταση του επιτυχημένου προγράμματος «Γέφυρα» που βρίσκεται σε ισχύ για τους ιδιώτες δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δεύτερος γύρος του προγράμματος αφορά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του Covid-19, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020, συγκριτικά με το 2019.

Τι ισχύει για τα ενήμερα και για τα κόκκινα δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενήμερα δάνεια, θα δουν την πρώτη καταβολή της κρατικής επιδότησης άμεσα, ωστόσο, η επιδότηση θα έχει αναδρομική ισχύ και για τον Απρίλιο. Διαφορετική διαδικασία θα ακολουθηθεί για όσους έχουν κόκκινα δάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται προθεσμία τριών μηνών για επίτευξη συμφωνίας (διακανονισμού) με τον/τους πιστωτή/πιστωτές, γεγονός που σημαίνει ότι η πρώτη δόση της κρατικής επιδότησης θα καταβληθεί – το αργότερο – τον Αύγουστο.

πηγη: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ