Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις 2021: Τα 15 μυστικά που ξεφουσκώνουν το εκκαθαριστικό - Οδηγός

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τα 15 μυστικά που ξεφουσκώνουν το εκκαθαριστικό – Οδηγός

Τι ισχύει για τα ανενεργά μπλοκάκια, το τέλος επιτηδεύματος, τα ανείσπρακτα ενοίκια και τους υποψήφιους συνταξιούχους. Ποιοι δικαιούνται 8 δόσεις και ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.

Ηώρα της εφορίας πλησιάζει για περισσότερους από 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, καθώς το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται φέτος, για τα εισοδήματα του 2020, ο μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής φόρου 9% ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή σειρά μέτρων φοροελάφρυνσης για όλους τους πληττόμενους από τον κορονοιό.

Τα 15 κλειδιά για μειωμένο εκκαθαριστικό 

1. Οι δόσεις 

Όσοι υποβάλουν τη δήλωση έως και την 31η Ιουλίου θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022 ή εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους 7 δόσεις, για να καταβάλουν τον φόρο, αλλά η πρώτη θα είναι διπλή. Δηλαδή θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ταυτόχρονα, έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις δεν επηρεάζονται και η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου 2022.

2. Οι μειωμένοι συντελεστές

Από φέτος ξεκινάει η φορολόγηση των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% που λειτουργεί ως ανάχωμα για τους φόρους.

Επίσης με συντελεστή 10% θα φορολογηθούν όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

3. Η νέα κλίμακα 

Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%. Επίσης : 

  • πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου μειωμένος στο 28% από το 29%, ενώ
  • πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37% 
  • Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

Η ίδια κλίμακα θα εφαρμοστεί και για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες. Η φορολόγηση όμως των αγροτικών εισοδημάτων με την κλίμακα αυτή θα γίνεται αυτοτελώς.

4. Οι εκπτώσεις

Ισχύει έκπτωση φόρου εισοδήματος 777 ευρώ έως 1.340 ευρώ για μισθωτούςσυνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα ή έχουν ένα έως τέσσερα προστατευόμενα τέκνα. 

Ειδικά για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται πλέον έκπτωση φόρου:

  • 777 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
  • 810 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
  • 900 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.120 ευρώ, εάν υφίστανται τρία προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.340 ευρώ, εάν υφίστανται τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.
  • επιπλέον 220 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το πέμπτο και πάνω.

Το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου αφαιρείται από τον φόρο, ο οποίος προκύπτει από την εφαρμογή του συντελεστή 9% στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος και του συντελεστή 22% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ και μέχρι τα 12.000 ευρώ, αν το ετήσιο εισόδημα κινείται μεταξύ των δύο αυτών επιπέδων.

5. Τα εισοδήματα από ακίνητα 

Εφαρμόζεται αυτοτελής κλίμακα φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα, με συντελεστές από 15% έως 45%. Ειδικότερα προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

  • 15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
  • 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
  • 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

6. Το τέλος επιτηδεύματος 

Επιβολή τέλους επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα. Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση του 2020, το τέλος επιτηδεύματος θα περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος εντός του 2020.

7. Τα τεκμήρια διαβίωσης 

Απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον όμως σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας. Προϋπόθεση δηλαδή είναι να μην τους έχουν πιάσει τα τεκμήρια σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη. 

Ειδικότερα απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια οι εξής κατηγορίες:

  • Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη
  • Όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.
  • Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020
  • Όσοι  εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

8. Ακύρωση του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον όμως ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • Είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)
  • Είναι ηλικίας άνω των 60 ετών  

9. Μείωση του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Μειώνεται το φορο-πέναλτι στο 11% από 22% για :

  • μη πληττόμενους φορολογουμένους και
  • φορολογούμενους ηλικίας έως 60 ετών

οι οποίοι έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

10. Η προκαταβολή φόρου

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου στο 55% για το 2022 για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

11. Η φορολόγηση των ενοικίων

Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η ρύθμιση αυτή, αφορά: 

  • τους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να κουρέψουν κατά 40% τα ενοίκια και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60% και
  • τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.

Eιδικότερα, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του στην περίπτωση που μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

12. Ο φόρος για έναρξη επιτηδεύματος το 2020

Τα πρόσωπα που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2020 ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσεις, θα φορολογηθούν για τα καθαρά τους κέρδη, με συντελεστή φόρου της τάξης του 4,5%. Προϋπόθεση είναι τα κέρδη τους να είναι μέχρι και 10.000 ευρώ.

Επιπλέον έχουν μπροστά τους μια τριετία για να απολαμβάνουν τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, εφόσον βέβαια δεν αλλάξει κάτι στην πορεία.

13. Η προκαταβολή για νέους φορολογούμενους

Για όσους νέους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

14. Έμποροι 62 ετών

Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

15. Ανενεργά μπλοκάκια

Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια και έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

πηγη: imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ