Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΖημιές: Προσθήκες από τον Σπ. Λιβανό στην κοινή επιστολή Ελλάδας, Γαλλίας και...

Ζημιές: Προσθήκες από τον Σπ. Λιβανό στην κοινή επιστολή Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ, στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ντιντιέ Γκιγιόμ, ανέλαβε κοινή πρωτοβουλία με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Ιταλία. Συντάσσοντας επιστολή προς την Κομισιόν με αίτημα στήριξης των παραγωγών. Λόγω των πρόσφατων επιπτώσεων στην παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτήν περιγράφονται οι τεράστιας έκτασης ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία και ιδιαίτερα ο παγετός στις καλλιέργειες των μεσογειακών χωρών με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δέντρων και αμπελιών να υφίστανται καταστροφικές απώλειες. Η επιστολή μεταβιβάστηκε εν συνεχεία, στον υπουργό ΑΑΤ, Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος προέβη στις δικές του παρατηρήσεις και τροποποιήσεις.

Ακολούθως, τη σκυτάλη θα πάρει ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Στέφανο Πατουανέλι, ώστε να λάβει γνώση της κατάστασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

EΛΓΑ: Σε μια εβδομάδα η πρώτη συνολική εκτίμηση για τις ζημιές

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να αποτυπώσει την πλήρη έκταση των ζημιών και την ακριβή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι καλλιέργειες των παραγωγών που επλήγησαν από τα πρόσφατα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» πηγή από τον Οργανισμό.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η πρώτη εκτίμηση για ζημιές 300 εκατ. ευρώ, που δημοσίευσε η εφημερίδα μας, μέχρι στιγμής επαληθεύεται από τους εμπειρογνώμονες, ωστόσο θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των καταστροφών.

Συγκεκριμένα, στέλεχος του ΕΛΓΑ μας είπε ότι «από τις 15 Μαΐου θα έχουμε την πρώτη ασφαλή εικόνα για τις ζημιές». Τα ίδια δεδομένα υπάρχουν και για τις καταστροφές στην Κόρινθο. Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις προχωρούν κανονικά και τα στοιχεία συγκεντρώνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι παραγωγοί συνεχίζουν να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών, ενώ στη συνέχεια και αφού οριστεί το ύψος των αποζημιώσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών.

Στόχος είναι οι παραγωγοί να λάβουν μια αποζημίωση όσο πιο κοντά γίνεται στις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν και να πληρωθούν κοντά στην περίοδο συγκομιδής του προϊόντος τους, δηλαδή στην περίπτωση των παραγωγών πυρηνόκαρπων, κατά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Επιδίωξη του Οργανισμού είναι, μέσα στο 2021, να έχει καταβληθεί η πλήρης αποζημίωση στους παραγωγούς.

Αυτή, αν επαληθευτούν οι αρχικές εκτιμήσεις, θα απαιτήσει πόρους ίσους με τα έσοδα μιας διετίας του ΕΛΓΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό, το εν λόγω κονδύλι θα αποτελέσει κεντρική επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό και με την αρωγή που πιθανόν να προσφέρει η ΕΕ.

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ