Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠώς θα "τρέξει" η Συν-Εργασία έως τον Ιούνιο

Πώς θα “τρέξει” η Συν-Εργασία έως τον Ιούνιο

Διπλασιάζεται η περίοδος αναφοράς τζίρου για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021.

Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία” θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2020 -Φεβρουαρίου 2021. Σε σχέση με το διάστημα Αυγούστου 2019-Φεβρουαρίου 2020. Αυτό προβλέπει σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 29 Απριλίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία”  έως και τον Μάρτιο του 2021. Έπρεπε να έχει μείωση τζίρου 20% στο 4μηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου του 2020 σε σχέση με το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2019.

Από τον προηγούμενο μήνα (σ.σ. Απρίλιο), αλλά και κατά τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Μάιο) και τον επόμενο (σ.σ. Ιούνιο) διευρύνεται κατά 4 μήνες η μέχρι πρότινος περίοδος αναφοράς του τζίρου. Καθώς προστίθεται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2020 αλλά και ο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2021. 

Έτσι από τον προηγούμενο μήνα (σ.σ. Απρίλιο), κριτήριο για την ένταξη στη “Συν-Εργασία” θα είναι η μείωση τζίρου (κατά τουλάχιστον 20%) για 8 μήνες (Ιούλιος 2020-Φεβρουάριος 2021). Κι όχι για 4 μήνες (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2020). Συνεπώς διπλασιάζεται η περίοδος αναφοράς μείωσης τζίρου.

Τονίζεται πως βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, στη ”Συν-Εργασία” μπορούν να ενταχθούν μόνο οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά την προθεσμία υποβολής δηλώσεων των στοιχείων των εργαζομένων (σ.σ. δηλώσεις α’ φάσης). Που θα ενταχθούν στη “Συν-Εργασία” τον Απρίλιο έχει λάβει παράταση έως τις 10 Μαΐου.

Κατά τ’ άλλα, για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021 ισχύουν οι ίδιοι όροι, δηλαδή προβλέπεται ενίσχυση 60% για όσους χάνουν έως το 50% του μισθού τους και πλήρης κάλυψη των εισφορών επί του μειωμένου μισθού.

Επίσης, όποιος ενταχθεί στη “Συν-Εργασία” δεν μπορεί να απολυθεί για όσο διάστημα βρίσκεται ενταγμένος. Μπορεί, όμως, η επιχείρηση να απολύσει οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο που δεν έχει ενταχθεί στη “Συν-Εργασία”, εφόσον δεν περιορίζεται από ρήτρες μη απόλυσης που συνοδεύει το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας, επιστρεπτέας προκαταβολής κλπ.

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός ”Συν-Εργασία”, βάσει των αποφάσεων του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, θα λάβει περαιτέρω, 3μηνη παράταση έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πληρούν τα κριτήρια (σ.σ. δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί) θα μπορούν να ενταχθούν και τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Με άλλα λόγια η “Συν-Εργασία” θα συνεχιστεί όχι μόνο καθόλη τη διάρκεια του προσεχούς καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο. Καθώς το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει -μαζί με τα άλλα, νέα μέτρα στήριξης- να συνεχιστεί η ”ομπρέλα” προστασίας των θέσεων απασχόλησης στις επιχειρήσεις. Οι οποίες, με βάση τα στοιχεία του τζίρου τους, εθίγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής -οικονομικής κρίσης του κορονοϊού. 

Πηγη: capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ