Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet - Τι αλλάζει για τεκμήρια και...

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet – Τι αλλάζει για τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις

Συνολικά 10 φοροανάσες σε εκατομμύρια νοικοκυριά δίνει η κυβέρνηση. Εξουδετερώνοντας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τις επιβαρύνσεις και τους έξτρα φόρους. ου φέρνει η μείωση των εισοδημάτων από την επέλαση της πανδημίας.

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22%. Που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος που δεν έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους. Κι όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Ενώ «κουρεύεται» κατά 50% και διαμορφώνεται στο 11% το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν πιάσει το όριο του 30%. Αλλά έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός τους.

Παράλληλα απενεργοποιούνται φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους. Διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια και δίνεται νέα ευκαιρία στα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.

Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται για μετά τις 6 Μαΐου. Με την προθεσμία να λήγει στις 28 Ιουλίου 2021, αλλά τις πύλες του Taxisnet να παραμένουν ανοιχτές μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Για να δέχονται ως εμπρόθεσμες τις δηλώσεις των φορολογουμένων.

Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους τον Ιούλιο θα κερδίσουν οκτώ δόσεις στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Όσοι επιλέξουν να τον εξοφλήσουν εφάπαξ θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% στο εκκαθαριστικό.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε επτά δόσεις. Ενώ η δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή, καθώς θα πρέπει να πληρωθεί μαζί και η δόση του Ιουλίου.

Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει 10 παρεμβάσεις:

  • Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.
  • Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα. Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (της δόσης του Ιουλίου και του Αυγούστου).
  • Καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελευταία δόση στις 28 Φεβρουαρίου 2022.
  • Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για: α) τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια), β) φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Μείωση του πέναλτι φόρου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους. Κι ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια). Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
  • Με την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή και χωρίς καμία άλλη νομική ενέργεια θα απαλλαγούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.
  • Παρατείνεται η δυνατότητα για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

πηγη: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ