Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαEE: Η τριμηνιαία έκθεση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα

EE: Η τριμηνιαία έκθεση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα

Ολοκληρώθηκε η τριμηνιαία έκθεση για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε σημαντικά προϊόντα της φυτικής και ζωικής παραγωγής στην Ευρώπη, για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2021. Τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η έκθεση προέρχονται από εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών της Κομισιόν και ερευνητικών ιδρυμάτων και συγκεντρώθηκαν από τις αγροτικές οργανώσεις COPA- COGECA.

Στα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, οι αρνητικές συνέπειες στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης και της φιλοξενίας. Στον αντίποδα, θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν στην κατανάλωση οπωροκηπευτικών. Θετικά εξελίχθηκε επίσης η αγορά των αρνιών, ενώ ελκυστικές τιμές παραγωγού καταγράφονται στα ελαιούχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν στα 184,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή άνοδο (+1,4%) σε σχέση με το 2019. Ακολουθεί η επισκόπηση για τα ανωτέρω, όπως επίσης για βοδινό, χοιρινό, πουλερικά, γάλα, ελαιόλαδο, κρασί, δημητριακά και ντομάτες.

Οπωροκηπευτικά:

Οι Eυρωπαίοι αύξησαν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή, στα μήλα, στα σταφύλια, καθώς και στις ντομάτες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την υγεία τους λόγω της πανδημίας. Οι τιμές των μήλων σημείωσαν ρεκόρ σε αρκετές χώρες, εκτός από την Πολωνία. Οι τιμές της ντομάτας έπεσαν τον Φεβρουάριο. Φρέσκα λαχανικά, όπως οι αγκινάρες και τα μαρούλια, υπέφεραν εξαιτίας της μειωμένης διάθεσής τους, λόγω του κλεισίματος της HoReCa. Σε ορισμένες χώρες υπήρξαν προβλήματα στην πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, στην εύρεση κοντέινερ, ενώ υπήρξε και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Δημητριακά:

Τα δημητριακά της ΕΕ ήταν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, δεδομένων και των εξαγωγικών δασμών από τη Ρωσία σε σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι. Ωστόσο, από τις αρχές Μαρτίου υπήρξε πτώση της τιμής, περισσότερο στο σιτάρι και σε μικρότερο βαθμό στο καλαμπόκι. Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγική σεζόν 2021-2022 δείχνουν αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εάν η κακοκαιρία επανέλθει, αναμένεται αβεβαιότητα στις τιμές. Ακόμη, δεν μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς οι επιπτώσεις του παγετού στα σιτηρά, όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, ιδιαίτερα για τον σκληρό σίτο και το κριθάρι.

Ελαιούχα:

Οι ελκυστικές τιμές παραγωγού αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις του παγετού στην ελαιοκράμβη, καθώς το στάδιο της ανθοφορίας διαρκεί αρκετές εβδομάδες.

Ρύζι:

Ανησυχία επικρατεί για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αύξηση των εισαγωγών ρυζιού στην ΕΕ, λόγω των διμερών εμπορικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με ασιατικές χώρες. Έως το 2030 υπολογίζεται αύξηση εισαγωγών έως και 3,9%. Οι COPA και COGECA έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να επανεξετάσει ή ακόμα και να «παγώσει» ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες.

Ελαιόλαδο:

Η κατάσταση στην αγορά κρίνεται σταθερή, ενώ έχουν εμφανιστεί σημάδια ανάκαμψης. Η παραγωγή για το 2020-2021 αναμένεται να σημειώσει αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Οι τιμές αρχίζουν και ανακάμπτουν, ωστόσο βρίσκονται ακόμη κάτω από τον μέσον όρο της πενταετίας. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν είναι θετικές και κάνουν λόγο για αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη, σταθερότητα στις εξαγωγές και μείωση στις εισαγωγές ελαιολάδου.

Αγελαδινό γάλα:

Τον Ιανουάριο υπήρξε μικρή μείωση στην εισκόμιση αγελαδινού γάλακτος. Η τιμή παραγωγού μειώθηκε περίπου 1%, ωστόσο παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας. Αρνητικά επιδρά στις εκμεταλλεύσεις η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και η γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά λόγω της πανδημίας.

Οίνος:

Το πρόσφατο κύμα παγετού το διάστημα 6 με 8 Απριλίου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στους αμπελώνες, με τη Γαλλία και την Ιταλία να πλήττονται ιδιαίτερα σφοδρά. Στη Γαλλία, οι ειδικοί αναμένουν ιστορικό χαμηλό παραγωγής, καθώς η μείωση εκτιμάται σε 30% σε εθνικό επίπεδο, ενώ η αντίστοιχη μείωση παραγωγής στην ιταλική Τοσκάνη αναμένεται να φτάσει το 50%. Ακόμη και χώρες που δεν επηρεάστηκαν από τον παγετό, όπως η Ισπανία, αναμένουν μείωση της παραγωγής, λόγω ξηρασίας. Το κλείσιμο του HoReCa έχει προκαλέσει κατάρρευση του κλάδου. Tόσο η κατανάλωση, όσο και οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά. Ο αμπελοοινικός κλάδος θα χρειαστεί μια γενναία, έκτακτη οικονομική στήριξη, καθώς και εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Βοοτροφία: Το μοσχάρι, και ιδιαίτερα τα υψηλής αξίας μέρη του ζώου, επηρεάστηκαν σημαντικά από το κλείσιμο της εστίασης. Η παραγωγή μειώθηκε, ιδίως στα νεαρά μοσχάρια. Οι τιμές στα μεγαλύτερα ζώα σημείωσαν αύξηση, ενώ θετικές είναι οι εξελίξεις στην αγορά και τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου.

Αρνιά: Τόσο οι τιμές των μικρών όσο και των μεγαλύτερων σε βάρος αρνιών παρουσίασαν αύξηση με περαιτέρω ανοδική τάση τις τελευταίες εβδομάδες. Η παραγωγή του 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν μειωμένη κατά 1,8%. Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν έστω και ελάχιστα (1%), θετική ήταν, στον αντίποδα, η εξέλιξη της μείωσης των εισαγωγών από Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, κατά το 1/3, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Χοιροτροφία: Η αφρικανική πανώλη συνέχισε την εξάπλωσή της, πιέζοντας τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η κατάσταση στην αγορά βελτιώνεται, χάρη στις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και στην ανακάμπτουσα ζήτηση από την Κίνα.

Πουλερικά: Ο κλάδος αναρρώνει από τις επιπτώσεις της γρίπης των πουλερικών, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές επέστησαν την προσοχή για αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

πηγη: yapithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ