Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠοσό 300 εκατ. ευρώ αναζητά ο ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών...

Ποσό 300 εκατ. ευρώ αναζητά ο ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών μετά το τελικό «χτύπημα» από τον παγετό

Στο 100% οι ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

«Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια», απαντά στην «ΥΧ» ο Α. Λυκουρέντζος.

Τεράστιες καταστροφές, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο 100% της αγροτικής παραγωγής, προκάλεσαν τα δύο τελευταία κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν, μεταξύ άλλων, Θεσσαλία και Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με τις δενδροκαλλιέργειες να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Η εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής συνολικά μέχρι και την Πελοπόννησο έχει σημάνει συναγερμό στον ΕΛΓΑ. Αν και επισήμως οι αρμόδιες αρχές απαντούν πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει ευκρινέστερη εικόνα των ζημιών κι ένας αρχικός προϋπολογισμός του συνολικού κόστους των αποζημιώσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν κάνει μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών από τα τελευταία πέντε απανωτά κύματα κακοκαιρίας που εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ποσό δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του Οργανισμού και που ξεπερνά ακόμα και το ύψος των ζημιών –περίπου 260 εκατ. ευρώ– που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο του 2003.

Μπροστά στη δύσκολη αυτή κατάσταση, ο ΕΛΓΑ καλείται να αναζητήσει και να εξασφαλίσει από τον κρατικό κορβανά ένα υψηλό οικονομικό μπάτζετ, προκειμένου να καταβάλει αποζημιώσεις στους πληττόμενους παραγωγούς. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πρόθεση του Οργανισμού είναι να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, με στόχο να μην τιναχτεί στον αέρα και η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, σε περίπτωση που οι παραγωγοί δεν λάβουν οικονομική στήριξη.

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός «σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εργάζεται ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των αποζημιώσεων των ασφαλιζόμενων αγροτών, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού».

Ζημιές

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά την έλευση του ακραίου καιρικού φαινομένου «Μήδεια», καταστροφικός παγετός σε μια χρονική διάρκεια πέντε φάσεων έπληξε τις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου σε σημαντικές και ευρείες περιοχές της χώρας.

Ο τελευταίος εκτεταμένος παγετός μεγάλης διάρκειας (8-10 Απριλίου), ο οποίος έπληξε καλλιέργειες από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, επέφερε και την τελική καταστροφή τους. Ζημιές μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί σε ετήσιες καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, φρούτων και σε δενδρώδεις, όπως αμύγδαλα, επιτραπέζια αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, κεράσια, επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα. Όπως υπογραμμίζεται από τον ΕΛΓΑ, «οι καλλιέργειες αυτές εντάσσονται στον Κανονισμό του Οργανισμού».

Ροδάκινα – κεράσια

Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ της σε Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο γεωπόνος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στην ΠΕ Κοζάνης, Δημήτρης Τσιαμής, οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή είναι καθολικές. «Όλο το λεκανοπέδιο του Βελβεντού έχει πληγεί σημαντικά. Από τον παγετό του Μαρτίου λέγαμε ότι θα μαζέψουμε το 50% της παραγωγής. Με το χιόνι του Απριλίου, που μας αποτελείωσε, σημειώνονται πρωτοφανείς σε μέγεθος ζημιές, που στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνουν στο 100%», τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθολικές ζημιές έχουν υποστεί κεράσια και ροδάκινα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση είναι τόσο τραγική στην Ημαθία και στην Πέλλα, ώστε προβάλλεται επιτακτικά το αίτημα να κηρυχθούν και οι δύο νομοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον αγροτικό τομέα, καθώς η τεράστια μείωση της παραγωγής θα συμπαρασύρει, από τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσει, εργαζόμενους και πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και για αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% και να δοθούν άμεσα και γρήγορα προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί. Θέλουμε πληρωμές εξπρές», τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Τάσος Χαλκίδης.

Εκτεταμένες έως και ολικές καταστροφές σημειώθηκαν και σε δενδροκαλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και αμύγδαλα της Β. Πιερίας.

Θεσσαλία

Ό,τι γλύτωσε από τους παγετούς του Μαρτίου, το αποτελείωσε ο παγετός του Απριλίου, οδηγώντας σε απόγνωση και τους Θεσσαλούς καλλιεργητές, πολλοί εκ των οποίων είναι και σεισμόπληκτοι, όπως στους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Μετά τις αμυγδαλιές που χτυπήθηκαν τον Μάρτιο, ο πρόσφατος παγετός έκαψε την αμπελοκαλλιέργεια και τα αχλάδια σε ποσοστό από 70% έως 100%, ενώ αντίστοιχες ζημιές σημειώθηκαν και σε κεράσια, ροδάκινα και βερίκοκα. Οι αγρότες, οι οποίοι έχουν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, ζητούν προκαταβολή αποζημιώσεων, κατά τα πρότυπα του «Ιανού», καθώς έχουν ξεμείνει από ρευστότητα. Για να πιέσουν καταστάσεις, οι αγρότες της Λάρισας προγραμματίζουν μηχανοκίνητη κινητοποίηση διαμαρτυρίας την επόμενη βδομάδα.

Διαπεριφερειακή πρωτοβουλία

Εν τω μεταξύ, κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, απέστειλαν οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, και Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, ζητώντας τη σύνταξη ενός ειδικού προγράμματος στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος δοκιμάζεται από τις καιρικές συνθήκες, με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των πληττόμενων παραγωγών, των επιχειρήσεων που αγόραζαν τα προϊόντα και των υπαλλήλων τους που αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας τους.

Ταχεία ολοκλήρωση των εκτιμήσεων

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών, ενώ με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν αυτές οι δηλώσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Όπως ήδη είναι γνωστό, ο ΕΛΓΑ έχει κινητοποιηθεί με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του στις περιοχές που επλήγησαν. Προσελήφθησαν αμέσως οι 146 γεωπόνοι, οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος και προσθέτει: «Εντός της εβδομάδος υποβάλλουμε εκ νέου αίτημα στον ΑΣΕΠ για την κατεπείγουσα πρόσκληση 50 ακόμα γεωπόνων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τα συνεργεία του Οργανισμού, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί με ταχύτητα το εκτιμητικό έργο.

Υπογραμμίζεται ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, δορυφορικές φωτογραφίες και φυσικά οι επιτόπιες εκτιμήσεις για τον προσδιορισμό της ζημίας σε κάθε παραγωγό. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της υποβολής των πορισμάτων και η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων».

πηγη: ypaithros.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ