Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΌλες οι επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όλες οι επιδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ταμείο Ανάκαμψης

Στο σύνολο των αξόνων του Εθνικού Σχεδίου για το Ταμείο ανάκαμψης διατρέχουν δράσεις που απευθύνονται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πλέγμα των επιδοτήσεων που δημιουργείται από οριζόντια προγράμματα όπως το εξοικονομώ αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, δημιουργεί μεγάλη δυναμική, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά αναζητούν επενδυτικές προοπτικές.

Το πλέγμα των ενισχύσεων

Σύμφωνα με το σχέδιο προωθούνται μεταρρυθμίσεις και ενισχύσεις για τα εξής:

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων 375εκ. 

Η μεταρρύθμιση στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού επιχειρησιακού οικοσυστήματος που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους εξής τρόπους:

  1. Τη δημιουργία ψηφιακής υποδομής μέσω χρηματοδοτήσεων για την απόκτηση και εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών, καθώς και την αύξηση της ψηφιακής ευαισθητοποίησης των στελεχών των επιχειρήσεων και

2.Την άμεση ενθάρρυνση των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, χρησιμοποιώντας φορολογικά κίνητρα σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αλλάξει το επιχειρησιακό περιβάλλον και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

Υπεραπόσβεση σε επενδύσεις πράσινης οικονομίας

Ενίσχυση των επενδύσεων εξοπλισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και άλλες δράσεις της κυκλικής οικονομίας, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η ενίσχυση θα γίνει μέσω ειδικής φορολογικής μεταχείρισης (υποδιπλασιασμός του χρόνου απόσβεσης του παγίου ή διπλασιασμός του ποσοστού ετήσιας απόσβεσης), των επενδύσεων αυτών. Ο στόχος είναι η ταμειακή διευκόλυνση και η ενθάρρυνση των επενδύσεων αυτών και η αντίστοιχη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία

Εξυπνη Μεταποίηση 73 εκ ευρώ

Επιτάχυνση της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και η ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Προβλέπεται συγχρηματοδότηση μέχρι 50%

Επένδυση στην ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος 260 εκατ. ευρώ

Προβλέπονται παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομίατην αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Επιδοτήσεις.

Ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα 520 εκ. ευρώ             

Αφορά την προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, έμφαση στην συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και την πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων που αφορούν cluster που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία.

Τα προγράμματα θα αφορούν την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Στόχευση η αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, όπως επίσης και η αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αλλά και των των εξαγωγών.

Εξηλεκτρισμός οχημάτων – φορτιστές.  220 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για πόρους τους οποίους μπορούν να διεκδικήσουν και μεσαίες για την δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.).

Εξοικονομώ επιχειρώντας 450 εκ.

Αφορά στην ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους πάροχους των εργασιών και τις σχετικές επιχειρήσεις.

Χρηματοδότηση Ερευνας & Καινοτομίας 73 εκ.

Η επένδυση χρηματοδοτεί προτάσεις συνεργατικών έργων Ε&Α μεταξύ επιχειρήσεων και Ερευνητικών Φορέων που αξιολογήθηκαν με πολύ υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο «αριστείας». Επιλέξιμες δραστηριότητες, οι τομείς της Τεχνολογίας Πληροφοριών &  Επικοινωνίας, το Περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξης, η Ενέργεια τα προηγμένα Υλικά-Κατασκευές, ο Αγροδιατροφικός Τομέας, η Υγεία και φαρμακευτικά προϊόντα, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική, ο Τουρισμός, Πολιτισμός και με τις Δημιουργικές Βιομηχανίες. Συμπεριλαμβάνεται επίσς η χρηματοδότηση έργων του HORIZON 2020 με τη “Σφραγίδα Αριστείας” με στόχο να ενισχυθούν κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων προϊόντων ή/και υπηρεσιών. Καταγράφεται επίσης, η ανάπτυξη της πλατφόρμας ELEVATE GREECE, ψηφιακής πύλης για διαπιστευμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας και επεκτασιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ