Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟΑΕΔ: Παράταση αιτήσεων για το επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες

ΟΑΕΔ: Παράταση αιτήσεων για το επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το επίδομα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ. Για επιστήμονες, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ενημέρωσης των δικαιούχων. Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων – αιτήσεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» έως και τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι με βάση τα νέα κριτήρια της εκδοθείσας απόφασης. Θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί κατά τον Α΄ κύκλο υποβολής αιτήσεω. Καθώς και όσες υποβληθούν μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ως τροποποιητικές ή νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη με την νέα ΚΥΑ. Κι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου. Ειδικότερα με τις νέες τροποποιήσεις δικαιούχοι πλέον είναι:

α. είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ ή έναρξη νέας ατομικής δραστηριότητας, μετά την 1.1.2015 έως και την 5.02.2021 , σε έναν κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους περιγραφόμενους στον Πίνακα 1 και πληρούν τα κριτήρια της παρ.4 ή είναι ασκούμενοι δικηγόροι που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την 1.1.2017 ή

β. έχουν πραγματοποιήσει έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 31.12.2014 και πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

γ. μετέχουν ως εταίροι, μέλη ή διαχειριστές σε τεχνικές ή κατασκευαστικές εταιρείες ή δικηγορικές εταιρείες ή εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, και πληρούν τα κριτήρια. Τα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης τα οποία είναι:

α) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ Απριλίου έως και Δεκεμβρίου 2020 (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς.

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς ορίζεται ως το σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί τρίτα τέταρτα (3/4).

Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, ο κύκλος εργασιών λογίζεται μηδενικός.

β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση των ακαθάριστων εσόδων μηνών Απριλίου έως και Δεκεμβρίου 2020 (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς.

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς ορίζεται ως το σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019 πολλαπλασιαζόμενο επί τρίτα τέταρτα (3/4).

Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων το 2019, ο κύκλος εργασιών λογίζεται μηδενικός.

Η υπεύθυνη δήλωση – αίτησης χορήγησης, υποβάλλεται στην πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, έως την 19η Απριλίου 2021, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης

– Αίτησης Χορήγησης, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, γίνεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής, το ΑΦΜ τους, τον ΚΑΔ, το έτος έναρξης ατομικής δραστηριότητας ή άλλη περίπτωση.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Δικαιούχοι, οι οποίοι εισέπραξαν οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. οικ. 5629/22/4.2.2021 (Β’ 450) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

πηγη: dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ