Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνοδική τάση για την τιμή του ελαιολάδου

Ανοδική τάση για την τιμή του ελαιολάδου

Έσπασε το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό η μέση τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ισπανία, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις την ανοδική αυτή τάση θα την ακολουθήσει και η ελληνική αγορά, μετά το άνοιγμα της εστίασης και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Με τα 3 ευρώ το κιλό “φλερτάρουν” ήδη η Κρήτη και η Λακωνία, ενώ στη Μεσσηνία η τιμή δεν ξεπερνά τα 2,80 ευρώ το κιλό.

Στην υπόλοιπη διεθνή αγορά, η Τυνησία ξεπούλησε τη μικρή φετινή παραγωγή της και η τιμή για τις ελάχιστες ποσότητες που έχουν απομείνει αγγίζει τα 2,91 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παραμένει σταθερή στα 4,65 ευρώ το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία η μέση τιμή του παρθένου ελαιόλαδου (οξύτητας από 0,8 έως 2) έχει διαμορφωθεί στα 2,73 ευρώ το κιλό και του λαμπάντε (με οξύτητα μεγαλύτερη από 2) στα 2,55 ευρώ το κιλό. Οι υψηλές τιμές του παρθένου και του λαμπάντε δίνουν την ευκαιρία σε παραγωγούς, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις να πουλήσουν το ελαιόλαδο προηγούμενης εσοδείας που είχαν στις δεξαμενές τους – και έτσι μειώνεται η υπερπροσφορά στην αγορά. Στην Ελλάδα το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 1,55 έως 2,10 ευρώ το κιλό, και το λαμπάντε από 1,54 έως 2 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικά οι τιμές ανά χώρα παρουσιάζονται στους πίνακες, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και την εβδομαδιαία έρευνα του ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA).

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ