Σχέδια Βελτίωσης: Αλλαγή στα ρυμουλκούμενα ξεμπλοκάρει παραγωγούς και αγορά

Παράταση έξι μηνών από το ΥΠΑΑΤ στο πρώτο αίτημα πληρωμής

Με ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη  Οικονόμου,  στις αρχές του μήνα, γνωστοποιήθηκε η απόφαση να δοθεί παράταση στο πρώτο αίτημα πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης των υπομέτρων που εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο θεωρεί ότι δίνει μια επιπλέον προθεσμία σε παραγωγούς που αδυνατούσαν, για διάφορους λόγους και εν μέσω πανδημίας να υποβάλουν αίτημα πληρωμής και να προχωρήσουν την επένδυσή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν στη διάθεσή τους όλο το καλοκαίρι και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, για να προβούν σε αίτημα πληρωμής. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο αιτούμενο ποσό. Επομένως, οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν πληρωμή για οποιοδήποτε χρηματικό ποσό επιθυμούν και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν φυσικά τιμολόγια, κάτι που πλέον γίνεται ψηφιακά. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο, κάτι που πάντως αναμένεται πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στο ίδιο ΦΕΚ περιλαμβάνεται και η κατάργηση υποχρέωσης αγοράς ρυμουλκούμενου εξοπλισμού που να διέπεται, απαραιτήτως, είτε από τις προδιαγραφές του ΕΚ 167/13, είτε από πιστοποίηση ISO 9001 του κατασκευαστή του εξοπλισμού. Πλέον, θα αρκεί μια απλή πιστοποίηση «CE», γεγονός που θα διευκολύνει αρκετούς παραγωγούς που είχαν προχωρήσει σε αγορές τέτοιων μηχανημάτων κατά το τελευταίο διάστημα και πλέον θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση χωρίς πρόβλημα.

πηγη: ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ