Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑδήλωτα τετραγωνικά: στη Βουλή παράταση εκκαθάρισης – πότε ανοίγουν οι νέες δηλώσεις

Αδήλωτα τετραγωνικά: στη Βουλή παράταση εκκαθάρισης – πότε ανοίγουν οι νέες δηλώσεις

Φουσκωμένους λογαριασμούς  με αναδρομικότητα 16 μηνών θα  φέρουν τα κρυμμένα τετραγωνικά  μέσα στο καλοκαίρι για χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πηγαίνοντας ταυτόχρονα πίσω το νέο κύκλο δηλώσεων και τακτοποιήσεων μέσω της επανεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών. Λόγω της νέας τρίμηνης παράτασης που δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση για την εκκαθάριση των δηλώσεων από τον πρώτο κύκλο.

Νομοθετική ρύθμιση που δίνει νέα τρίμηνη παράταση προθεσμίας για την εκκαθάριση από τους δήμους των δηλώσεων. Που ήδη έχουν υποβληθεί στον πρώτο κύκλο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τις αδήλωτες επιφάνειες. Δημιουργεί διογκωμένη οικονομική υποχρέωση αναδρομικότητας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εκ των πραγμάτων, πάει πιο πίσω την επαναλειτουργία του πετυχημένου μέτρου της δήλωσης «κρυμμένων επιφανειών» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.΄

Η ρύθμιση της νέας παράτασης

Ειδικότερα με το άρθρο 83 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» δίνεται παράταση προθεσμίας για την εκκαθάριση των δηλώσεων, έως τις 30 Ιουνίου 2021.  Πρόκειται για την 2η κατά σειρά παράταση. Η αρχική ημερομηνία κατά την οποία οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ήταν η 31η  Ιανουαρίου 2021. Ακολούθησε και δεύτερη επιμήκυνση που έληγε στις 31 Μαρτίου 2021 και σήμερα νομοθετείται ως τελική ημερομηνία η 30η Ιουνίου.

Επαναλειτουργία μετά την εκκαθάριση

Με δεδομένη τη θετική στάση της ΚΕΔΕ για δεύτερο κύκλο λειτουργίας της πλατφόρμας. Η οποία έχει εκφραστεί και μέσα από ομόφωνη απόφαση του οργάνου, κρίσιμο σημείο για την ενεργοποίηση ενός δεύτερου κύκλου δηλώσεων και  τακτοποιήσεων, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης. Η οποία θα κρίνει τη χρονική στιγμή της επανέναρξης.

Βούληση της ΚΕΔΕ όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο της και δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στο «Εcopress» «είναι να επαναλειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα  για τα αδήλωτα τετραγωνικά με κλιμακωτή χρέωση προσαυξήσεων και προστίμων, ώστε όσοι πολίτες θέλουν να προχωρήσουν σε νέες δηλώσεις να έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Με δεδομένη την εκτίμηση ότι παραμένει αδήλωτο ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιφανειών ειδικά στην Περιφέρεια, οι ιδιοκτήτες, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ έχουν πολλές φορές επισημάνει μέσω δημοσίων παρεμβάσεων τους, τη μεγάλη αναγκαιότητα  επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.  Ταυτόχρονα η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει τα υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία ενεργοποιούνται με μια σειρά διατάξεις, που επανήλθαν σε  ισχύ μετά τη λήξη λειτουργίας της πλατφόρμας. Πρόστιμα, που στο παρόν οικονομικό κλίμα και στη δίνη των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων, δημιουργούν μόνο αδιέξοδο που ισοδυναμεί με δημεύσεις περιουσιών.

Τα πρόστιμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ειδικότερα η ανακριβής δήλωσή του εμβαδού του ακινήτου για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (συνήθως πενταπλάσιων στην επαγγελματική χρήση από την οικιακή!) επισύρει πρόστιμο 60%. Η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής.

Σε σύμπνοια με τους ιδιοκτήτες

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας με νέους όρους, φαίνεται να προκρίνεται το μοντέλο που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ. Με το οποίο η ΚΕΔΕ έχει δηλώσει δημοσίως ότι συμφωνεί με μεγάλη πιθανότητα όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες να αποτελέσει και την εισήγησή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ. Με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, προκρίνεται η λύση στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020. Ποσοστού +20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το +50%.

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Η αναδρομικότητα των τετραγωνικών που δηλώθηκαν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, έχει ισχύ από 1/1/2020. Σύμφωνα με το νόμο 4746/2019, η υποβολή της δήλωσης, οδηγεί και  οριστική διαγραφή επιπλέον επιβαρύνσεων και αναλογούντων πρόστιμα από τα  περασμένα έτη. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν στην ΚΕΔΕ δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους. Γλίτωσαν από την πληρωμή υπέρογκων προστίμων, τα οποία, ανέρχονται σε 1,5 δις.

Η υποχρέωσή τους, μετά τη δήλωση την οποία υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και οι χρεώσεις που θα καταγραφούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε 24 δόσεις. Θα αφορούν μόνο τα έξτρα ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά. Και όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 ή για τη δεκαετία 2010-2019.

Η ρύθμιση της νέας παράτασης

Άρθρο 83

«Παράταση προθεσμίας για την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς ΟΤΑ α βαθμού.

Οι προθεσμίες του πέμπτου και έκτου εδαφίου της παργ2 του άρθρου 51 του ν. 4647 (Α 204) αναφορικά με την εκκαθάριση τω δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης του ακινήτου περί υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α Βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Παρατείνονται από την ημερομηνία λήξης τους έως την 30η.6.2021

Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα.

πηγή: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ