Επίδομα επιστημόνων: πληρωμές σε 45.000 λογαριασμούς- ποιοι μένουν εκτός

Την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε περίπου 45.000 δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 16-19 Μαρτίου 2021 ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα σημειώνει το υπουργείο ότι την τρέχουσα εβδομάδα από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ θα πραγματοποιηθούν πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 116 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε πάνω από 170.000 δικαιούχους.

Το επίδομα 400 ευρώ

Οι επιστήμονες δικαιούχοι του επιδόματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα δουν το επίδομα των 400 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους από την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Στο μεταξύ οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες μηχανικοί, δικηγόροι, γεωτεχνικοί, οικονομολόγοι, υγειονομικοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι εμφανίζονται για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ. To μέτρο στήριξης των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών από τις βαριές συνέπειες της πανδημίας έρχεται με καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, από την κυβερνητική ανακοίνωση καταβολής του τον περασμένο Νοέμβριο 2020, πριν τον ανασχηματισμό, επί υπουργίας Γ. Βρούτση και  με κριτήρια που αποκλείουν τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων  επιστημόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από έκτακτη συνεδριάση της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, καταγγέλλοντας απουσία μέτρων στήριξης των νομικών, σχετικά επισημαίνει ότι  «στην καταβολή του χορηγήματος 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, οι μεθοδεύσεις του υπουργού Κ. Χατζηδάκη οδήγησαν το χορήγημα να το λάβει τελικά μόνο ένας μικρός αριθμός επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 180.000) και το διατιθέμενο ποσό να είναι μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 130 εκατομμυρίων, που είναι το αποθεματικό. H Κυβέρνηση όφειλε να καταβάλει το χορήγημα σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχε δεσμευτεί».

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούσε στη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020).

Οι πληρωμές

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας  για τις πληρωμές από  e-ΕΦΚΑ και  ΟΑΕΔ έως τις 19 Μαρτίου 2021 σημειώνεται ότι αυτές έχουν ως εξής:

  1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 16-19 Μαρτίου οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές:

  • 12,1 εκατ. ευρώ σε 620 δικαιούχους για την απονομή εφάπαξ
  • 10,26 εκατ. ευρώ σε 17.608 δικαιούχους για επιδόματα ασθενείας, μητρότητας και κηδείας
  • 000 ευρώ σε 112 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΞΥ
  • 000ευρώ σε 10 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

2.Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 45 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 40.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 30 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 66.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 18 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 45.000 περίπου δικαιούχους στο πλαίσιο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η καταβολή θα γίνει την Τρίτη 16 Μαρτίου
  • 000 ευρώ θα καταβληθούν σε 950 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΠΕΚΑ.

πηγη: ecopress.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ