Πρόγραμμα «Διατηρώ» Σε αναμονή χρηματοδότησης: 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε γραμμή αναμονής για χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την ανακαίνιση και διάσωση ιδιωτικών ετοιμόρροπων και διατηρητέων κτιρίων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συμπεριλάβει το πρόγραμμα «Διατηρώ» στα προτεινόμενα έργα αρμοδιότητας του, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πορεία του προγράμματος έχει περάσει στον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος  έχει την ευθύνη των τελικών εγκρίσεων χρηματοδότησης από την Eυρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την τύχη του προγράμματος ασκεί παρέμβαση η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα & τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη τονίζοντας την «ανάγκη έγκρισης, χρηματοδότησης  και εφαρμογής του προγράμματος «Διατηρώ».

Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία

Σημειώνεται  ότι, όπως έχει το νέο πρόγραμμα «Διατηρώ»  έχει σχεδιαστεί να ενεργοποιηθεί με τρία χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είναι:

-Χρηματοδότηση από το  Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτίρια τα οποία χρίζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης,  προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

-«Τράπεζα Γης» , το οποίο έχει ήδη  θεσμοθετηθεί με το χωροταξικό νομοσχέδιο και θα μπει σε εφαρμογή στο επόμενο 6μηνο με την ενεργοποίηση της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν του τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το διατηρητέο.

-Αποκατάσταση μέσω Δήμων  Θα  δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.

Οικονομική και κοινωνική διάσταση

Η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της αναφέρεται στις προσπάθειες της Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για την υλοποίηση του προγράμματος και τονίζει τα οφέλη εφαρμογής του.

Στην επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα & τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, που υπογράφουν ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς, ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Τσουτρέλης και ο γενικός γραμματέας Τάσος Βάππας, με θέμα: «Ανάγκη έγκρισης, χρηματοδότησης  και εφαρμογής του προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ» αναφέρονται τα ακόλουθα:

-«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, το Προεδρείο του Σωματείου – μέλους μας «Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων» μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην κατάρτιση ενός πρωτοποριακού προγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει ως άξονά του τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού στήριξης και χρηματοδότησης της ανακαίνισης και διάσωσης ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης της Χώρας, αλλά και την ανάληψη ειδικής μέριμνας για όσα παλαιά κτίρια αξίζει να διασωθούν και να ανακαινιστούν ως διατηρητέα.

Η θεσμοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος αυτού, πέραν του ότι αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της Χώρας μας από τη Σύμβαση της Γρανάδας, θα έχει τεράστια κοινωνική διάσταση, γιατί η ανακαίνιση των διατηρητέων και παλαιών κτιρίων σε συνδυασμό με την απαλλαγή από ετοιμόρροπα κτίρια χωρίς ιδιοκτήτη θα οδηγήσει σε άμεση αναβάθμιση πάμπολλες γειτονιές και περιοχές στην Αθήνα και τις άλλες παλιές πόλεις της χώρας μας, απαλλάσσοντάς τις από ότι οδυνηρό συνεπάγεται η ύπαρξη ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων χωρίς ιδιοκτήτη, χωρίς να θίγει ιδιοκτησιακά συνταγματικά δικαιώματα.

Κυρίως όμως η σημασία του θα είναι αναπτυξιακή διότι θα δώσει αξία και δυνατότητα αξιοποίησης σε μεγάλο τμήμα του οικιστικού ιστού των κέντρων των πόλεων, θα αποτελέσει έναυσμα ανοικοδομήσεων και ανακαινίσεων σε όλες τις περιοχές με τέτοια ακίνητα που θα «ανασάνουν» ποιοτικά και περιβαλλοντικά.

Θα δώσει δουλειά στα συνεργεία και τους εργαζόμενους στις οικοδομές, στο εμπόριο και τη βιομηχανία οικοδομικών υλικών, και όλες τις υπηρεσίες που συναρτώνται με την οικοδομή, με ευνόητες ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση και το ΑΕΠ της χώρας μας.

Συνεπώς στηρίζουμε ένθερμα την προώθηση και έγκριση του προγράμματος αυτού, και σας παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

ecopress.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ