Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών

«Φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών

Περαιτέρω επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών και στην Ηλεία, φέρνει η διαρκής αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα μπορεί να οφείλονται σε διεθνείς παράγοντες και συγκεκριμένα στην κρίση στην Μέση Ανατολή και στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την βιοαιθανόλη, έχει όμως  δυσμενείς επιπτώσεις για τους περισσότερους πολίτες, που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το φαινόμενο  των συνεχών ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα είναι πιο συχνό το τελευταίο δεκαήμερο, όπου στην Ηλεία  παρατηρούνται αλλεπάλληλες αυξήσεις σε όλα τα είδη (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αέριο κίνησης κ.α.) που ξεπερνούν και τα 10 λεπτά ανά λίτρο!

Το γεγονός αυτό έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού τα καύσιμα κινούν όλη την αγορά που είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας των μέτρων για τον covid-19.

Πολλές επιχειρήσεις του Νομού πλήττονται ακόμα περισσότερο οικονομικά, αφού οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι συνεχείς και ιδιαίτερα αισθητές  στους επαγγελματίες που μετρούν τις «πληγές» τους από τον κορωνοϊό.

Από την άλλη πλευρά επιβάρυνση  υπάρχει στο σύνολο των πολιτών, αφού οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές και των ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, ενώ  δυσχέρειες αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, σε μια εποχή που επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών

Αναφορικά με τις συνεχείς αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηλείας κ. Χρήστος Στεφανόπουλος  ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ»:

 «Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν οι τιμές των υγρών καυσίμων, γεγονός που οφείλεται στην ανατίμηση του πετρελαίου διεθνώς. Ανεβαίνει δηλαδή το βαρέλι, ανεβαίνουν και τα καύσιμα. Ότι είναι σε καύσιμη ύλη αυξάνει , θέλεις είναι αέριο, αμόλυβδη, πετρέλαιο θέρμανσης,  κίνησης κλπ.  Αυτό συμβαίνει και με το πετρέλαιο θέρμανσης που τέτοια εποχή τα πράγματα είναι δύσκολα για τον κόσμο εξαιτίας του τσουχτερού κρύου. Έρχεται να προστεθεί  η ανατίμηση στα καύσιμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στις  μετακινήσεις, ενώ μαζί με το πετρέλαιο ανεβαίνουν και τα τρόφιμα. Όλα είναι σε συνάρτηση με τα καύσιμα, που αποτελούν το βαρόμετρο για την οικονομία  και οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα των  αναταραχών που υπάρχουν  στον πλανήτη αυτή την εποχή. Μπορεί όμως  την άλλη εβδομάδα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση  και να έχουμε τάση των τιμών  προς τα κάτω».

Οι επιπτώσεις

Στο μεταξύ η  συνολική επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά τις δύο προηγούμενες ημέρες και την επιβάρυνση από τη βιοαιθανόλη υπολογίζεται πάνω από  4 λεπτά το λίτρο, τα οποία μεταφέρθηκαν  στην αντλία μέχρι την περ. Παρασκευή. Από εκεί και πέρα η διαμόρφωση των τιμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη διεθνή αγορά και τις εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι επί του παρόντος η κατάσταση στην εσωτερική αγορά σε σχέση με τις τιμές καυσίμων είναι διαχειρίσιμη. Επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις από τη βιοαιθανόλη ήταν αναμενόμενες και επαναφέρουν το αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ως το μοναδικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις τιμές σε πιθανή περίπτωση νέας ανοδικής τάσης.

Η αγορά συνδέει την υψηλή φορολογία στα καύσιμα και με τη χαμηλή ζήτηση καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης τον Δεκέμβριο, παρά την κακοκαιρία, ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Το 2019, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, έκλεισε για τις βενζίνες με αρνητικό πρόσημο, όπως και για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ζήτηση στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε σε ποσοστό γύρω στο 3%.

Σημαντική επιβάρυνση προκαλεί στους πολίτες και στην Ηλεία,  η συνεχής άνοδος στις τιμές των υγρών καυσίμων που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τα 10 λεπτά.

 «Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν οι τιμές των υγρών καυσίμων, γεγονός που οφείλεται στην ανατίμηση του πετρελαίου διεθνώς» δήλωσε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηλείας κ. Χρήστος Στεφανόπουλος. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ