Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦορολογικό «διαζύγιο»

Φορολογικό «διαζύγιο»

Δικαίωμα να καταθέσουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν και φέτος τα παντρεμένα ζευγάρια. Και φέτος λοιπόν, οι έγγαμοι φορολογούμενοι, δηλαδή οι σύζυγοι, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο, βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να δηλώσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι την προθεσμία. Ειδικότερα, οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν  ξεχωριστές δηλώσεις  έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Παράλληλα, τόσο στην κοινή φορολογική δήλωση, όσο και στις χωριστές δηλώσεις, ο φόρος βεβαιώνεται ξεχωριστά, δεν πραγματοποιείται συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που προκύπτουν σε κάθε σύζυγο, σε περίπτωση επιστροφής φόρου αυτός πιστώνεται στο λογαριασμό του κάθε δικαιούχου και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επηρεάζονται ούτε τα επιδόματα ούτε τα εξαρτώμενα τέκνα.

Αυτό που διαφοροποιείται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων και η επίκληση διαθέσιμων εισοδημάτων για την κάλυψή τους. Ωστόσο, στην κοινή φορολογική δήλωση δίδεται η δυνατότητα μεταξύ των συζύγων να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου.

Από την άλλη στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Σημειώνεται ότι στις χωριστές δηλώσεις το κάθε πρόσωπο «λειτουργεί» μόνο του. Παράλληλα, η γνωστοποίηση της υποβολής χωριστών δηλώσεων γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλαν το 2020 ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση και θέλουν και το 2021 να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ξεχωριστά θα πρέπει να υποβάλουν ξανά την σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως είτε οι δηλώσεις υποβληθούν από κοινού, είτε χωριστά, τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν και φέτος θα είναι δύο ένα για τον κάθε σύζυγο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ