«Αναγκαία έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για το σύνολο της πατατοπαραγωγής στην χώρα»

Ερώτηση κατέθεσε η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, την οποία συνυπέγραψαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των παραγωγών φθινοπωρινής πατάτας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως δηλώνει η κ. Τελιγιορίδου στον ΑγροΤύπο, «ο πρώην υπουργός κ. Βορίδης 11 σελίδες της υποτιθέμενης απάντησης γενικολογεί για τα θέματα του ΥπΑΑΤ, μα δε βρήκε να πει ούτε λέξη για το συγκεκριμένο ζήτημα της ανάγκης ενίσχυσης των παραγωγών της φθινοπωρινής πατάτας».

Και προσθέτει: «οι παραγωγοί φθινοπωρινής πατάτας είχαν μεγάλα προβλήματα στη φετινή συγκομιδή λόγω της πανδημίας. Το ΥπΑΑΤ ανέφερε για ενίσχυση της ανοιξιάτικης πατάτας αλλά δεν λέει τίποτα για την φθινοπωρινή που είχε μεγαλύτερα προβλήματα. Υπήρξε μεγάλο κόστος λόγω της έλλειψης εργατών γης, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην προχωρήσουν σε συγκομιδή αλλά να αφήσουν την παραγωγή στο χωράφι. Όσοι κατάφεραν να συγκομίσουν είχαν μειωμένες τιμές κάτω του κόστους. 

Την ίδια στιγμή υπήρχαν μεγάλες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις πατάτας. Επίσης η εστίαση είχε μεγάλα προβλήματα λόγω του lockdown. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην υπάρξει απορρόφηση της παραγωγής και να έχουμε μεγάλες ποσότητες απούλητες στα ψυγεία. 

Η ενίσχυση των παραγωγών της φθινοπωρινής πατάτας είναι αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων των παραγωγών και την εξασφάλιση της καλλιέργειας της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου».

Η ερώτηση

Μεταξύ άλλων στην ερώτηση που υπογράφει και ο βουλευτής Ηλείας κ. Διον. Καλαματιανός, αναφέρονται τα εξής:

«Το πλήγμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην παραγωγή αρκετών αγροτικών προϊόντων είναι σημαντικό. Ανάμεσα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής που έχουν πληγεί είναι και η πατατοπαραγωγή. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποφεύγει την στήριξη των αγροτικών προϊόντων με την δικαιολογία πως δεν ασκεί επιδοματική πολιτική αλλά στοχευμένη πολιτική αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Επειδή το ΥΠΑΑΤ οφείλει να τεκμηριώνει τον αποκλεισμό προϊόντων από τα αναγκαία έκτακτα μέτρα στήριξης, Επειδή η ενίσχυση των παραγωγών της φθινοπωρινής πατάτας είναι αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων των παραγωγών και την εξασφάλιση της καλλιέργειας της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, Επειδή οι οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών είναι μεγάλες και δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική απόφαση ο διαχωρισμός και η επιλεκτική ενίσχυση ανάμεσα σε παραγωγούς του ίδιου κλάδου στις ίδιες δυσμενείς συνθήκες λόγω covid19,

Ερωτάται ο κος. Υπουργός: 1. Προτίθεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης να συμπεριλάβει το σύνολο της πατατοπαραγωγής της φετινής χρονιάς; 2. Πόσοι έλεγχοι ελληνοποιήσεων για το συγκεκριμένο προϊόν έχουν πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα της πανδημίας από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ;»

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ