Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΡΑΕ: μέτρα για το «ράλι» τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

ΡΑΕ: μέτρα για το «ράλι» τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η PAE παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορλα ηλεκτρικής ενέργειας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ ανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε λειτουργία το εργαλείο σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, τα μέτρα που λαμβάνονται για τον ΕΛΑΠΕ ποσοτικοποιήθηκαν από διεθνή εταιρεία που ανέλαβε τη σχετική μελέτη η οποία πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη ΡΑΕ εντός του μήνα.

Στο μεταξύ από την 1η Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για νέες μονάδες ΑΠΕ στο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ. Ήδη μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2020 είχαν υποβληθεί περισσότερες από 400 αιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό.

Το εργαλείο σύγκρισης τιμών θα λειτουργεί από την ερχόμενη Τετάρτη διαδικτυακά στη διεύθυνση www.energycost.gr, όπου έχουν συγκεντρωθεί και θα παρουσιάζονται 275 διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 112 φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Στη διεύθυνση αυτή οι καταναλωτές θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τα διαθέσιμα τιμολόγια, αλλά και να καταχωρούν τα στοιχεία της κατανάλωσής τους και τα χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους (π.χ. μονοφασική, ή τριφασική), να δηλώνουν αν προτιμούν προϊόν σταθερής τιμής ή με ρήτρα και να βλέπουν ποιο προϊόν και προμηθευτής είναι φθηνότερα. Παράλληλα η ΡΑΕ αναβαθμίζει το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών και παραπόνων από τους καταναλωτές, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες, ο κ.Δαγούμας επεσήμανε ότι η Αρχή παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των παικτών για να διαπιστώσει αν υπάρχει συστηματικότητα καθώς και το εύρος των επιπτώσεων.

Επίσης εκλήθησαν στην Αρχή εκπρόσωποι των παραγωγών για να τεκμηριώσουν την πολιτική υποβολής προσφορών στην αγορά. «Χρειάζεται μια διαδικασία για να καταλήξουμε αν μια συμπεριφορά αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Παρακολουθούμε τη συμπεριφορά και τη συστηματικότητα. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο μπορεί να τεκμηριωθεί η επιβολή προστίμου ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Εφαρμόζομε το ενωσιακό πλαίσιο και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Δαγούμας. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν μεταβατικά μέτρα, όπως η θέσπιση διαφορετικών ορίων διακύμανσης των τιμών για μια περίοδο.

Τελεσίγραφο ΥΠΕΝ προς τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 

Αυστηρό μήνυμα προς τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2020  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και την άνοδο των τιμών χονδρικής.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τους ηλεκτροπαραγωγούς ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στη θέση τους ότι όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες είναι νόμιμα σημείωσε ότι δεν είναι πάντως δεοντολογικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές. Γι αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά από Δευτέρα το υπουργείο θα αντιδράσει.

πηγή: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ