Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΣήμερα, 27 Δεκεμβρίου, εορτάζει ο Άγιος Στέφανος: Το χάρισμα της θαυματουργίας και...

Σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, εορτάζει ο Άγιος Στέφανος: Το χάρισμα της θαυματουργίας και ο θανάσιμος λιθοβολισμός

Η Εκκλησία τιμά σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου.

Ήταν ένας από τους επτά διακόνους τους οποίους εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί και χειροτόνησαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να επιβλέπουν τη διαχείριση των τροφίμων και των χρημάτων των χριστιανικών κοινοτήτων. Ο Στέφανος είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου και στη φιλανθρωπία.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό θεράπευε ασθενείς και αποδείκνυε τη δύναμη του Χριστού.

Με τη θεολογική του κατάρτιση ανέτρεπε τις κακοδοξίες των Ιουδαίων για το έργο του Χριστού, προκαλώντας οργή και φθόνο. Κάποιοι από τους φανατικούς Ιουδαίους τον συκοφάντησαν και τον οδήγησαν σε απολογία μπροστά σε αρχιερείς.

Όταν ο Στέφανος απολογήθηκε κατανίκησε το συνέδριο και τους αρχιερείς. Μετά την απολογία του, οι Ιουδαίοι τον έσυραν έξω από το δικαστήριο και τον θανάτωσαν δια λιθοβολισμού.

Κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο ο Στέφανος αγιογραφείται ως νεαρός διάκονος, φορώντας οράριο και λευκό στιχάριο. Σε παλαιότερες αναπαραστάσεις φορά απλά ένα ιερατικό χιτώνα για διάκονο της ύστερης αρχαιότητας. Σε μία από τις αρχαιότερες αναπαραστάσεις στο Σαν Λορέντζο της Ρώμης με το βιβλίο του Ευαγγελίου, αργότερα εμφανίζεται σε αναπαραστάσεις με βράχο στο κεφάλι του, σαν σύμβολο της κατάληξής του. Στη Δύση πολλές φορές απεικονίζεται μαζί με ακόμα ένα διάκονο και μάρτυρα, τον Άγιο Λαυρέντιο της Ρώμης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ