Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΠαρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Για τον δυτικό κόσμο θεωρείται αντίστοιχη της Τρίτης και 13

Παρασκευή και 13 σήμερα και για αρκετούς, ειδικά στον δυτικό κόσμο, θεωρείται μια από τις πιο γρουσούζικες ημέρες, αντίστοιχη με την Τρίτη και 13 που θεωρείται «γκαντέμικη» ημερομηνία για τους Έλληνες και τους ισπανόφωνους.

Η πρόληψη αυτή που έχει φτάσει μέχρι και στα επίπεδα της φοβίας υπό την ονομασία Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

Για τον χαρακτηρισμό της ως γρουσούζικης ημέρας έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες προέλευσης ανάμεσα στις οποίες:

  • – Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
  • – Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
  • – Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
  • – Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Όπως αναφέρεται στο sansimera.gr το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Στην Πληροφορική, δε, υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

https://www.protothema.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ