Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΓιατί πατούσαμε το «0» στα παλιά τηλέφωνα;

Γιατί πατούσαμε το «0» στα παλιά τηλέφωνα;

«Πάτα ή πάρε το 0». Ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις των δεκαετιών του ’80 και του ’90, όταν τα τηλεφωνικά κέντρα ήταν ακόμα αναλογικά και τα τηλέφωνα παλιά.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «μπλέκονταν οι γραμμές», υπήρχαν παρεμβολές ή παράσιτα και… χανόταν μέρος της συζήτησης. Τότε οι περισσότεροι πατούσαν το 0 και ως… δια μαγείας η γραμμή «έστρωνε».

Αυτή η πατέντα ήταν διαδεδομένη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας: από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο.

Τι συνέβαινε όμως, στην πραγματικότητα όταν κάποιος «πατούσε ή έπαιρνε το 0»; Η γραμμή όντως καθάριζε έστω και για λίγο και η ένταση της φωνής αυξανόταν.

Σύμφωνα με ειδικούς των τηλεπικοινωνιών, στην ουσία, το πάτημα του πλήκτρου έδινε λίγο ρεύμα, δηλ. μεγαλύτερη ισχύ στη γραμμή με αποτέλεσμα να μειώνονται ή να εξαφανίζονται τα παράσιτα.

Βέβαια στο δεύτερο πάτημα του κουμπιού δεν είχε καμία επίδραση, αλλά όλοι πατούσαν το μηδέν μανιακά.

Η πρόσθετη χρήση του πλήκτρου 0 ανακαλύφθηκε πάντως τυχαία όταν ένας τεχνικός του ΟΤΕ συνομιλούσε με έναν φίλο του εκτός δικτύου. Κάποια στιγμή ο εξωτερικός συνδρομητής δεν τον άκουγε και τότε παρενέβη ένας τεχνικός που άκουγε τη συνομιλία και του είπε: «πες του να πάρει το 0 να τελειώνουμε».

Πράγματι σχημάτισε το «0» και η γραμμή καθάρισε. Από τότε η φράση «πάρε το μηδέν» έγινε σήμα κατατεθέν των τηλεπικοινωνιών της εποχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ