Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleEurovision 2022: Aπόψε ο μεγάλος τελικός - Τα προγνωστικά και όλα τα...

Eurovision 2022: Aπόψε ο μεγάλος τελικός – Τα προγνωστικά και όλα τα τραγούδια

Η ψηφοφορία, τα φαβορί και ο… τραυματισμένος Nταμιάνο – Δείτε τις 25 συμμετοχές

Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη βραδιά του τελικού του 66ου διαγωνισμού της Eurovision και στις 22:00 ώρα Ελλάδος, το Pala Olympico στο Τορίνο της Ιταλίας, θα γεμίσει από κόσμο.

Πριν μερικούς μήνες, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai ανακοίνωσε ότι ο φετινός διαγωνισμός, από τον οποίο η Ρωσία έχει αποκλειστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.

Στον τελικό της Eurovision θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο ημιτελικούς και οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία), ενώ ψηφίζουν και οι σαράντα συμμετέχουσες χώρες. Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη θα εμφανιστεί στην 17η θέση και πιο συγκεκριμένα μετά το δεύτερο διάλειμμα.

Η σειρά εμφάνισης των 25 χωρών
1. Τσεχία
2. Ρουμανία
3. Πορτογαλία
4. Φινλανδία
5. Ελβετία
6. Γαλλία
7. Νορβηγία
8. Αρμενία
9. Ιταλία
10. Ισπανία
11. Ολλανδία
12. Ουκρανία
13. Γερμανία
14. Λιθουανία
15. Αζερμπαϊτζάν
16. Βέλγιο
17. Ελλάδα
18.Ισλανδία
19. Μολδαβία
20. Σουηδία
21. Αυστραλία
22. Ηνωμένο Βασίλειο
23. Πολωνία
24. Σερβία
25. Εσθονία

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τελικό της Eurovision
Τον τελικό του 66ου διαγωνισμού που πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Μαΐου στις 22:00, θα παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX και μέσω live streaming από το ertnews.gr. Στον σχολιασμό θα είναι και πάλι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Τα φαβορί του διαγωνισμού
Η Ουκρανία από τη στιγμή που δήλωσε τη συμμετοχή της στον μουσικό διαγωνισμό, αποτελεί και το μεγάλο φαβορί. Τη χώρα εκπροσωπεί το συγκρότημα «Kalush Orchestra», με το τραγούδι «Stefania».

Ο τραγουδιστής Όλεχ Πσιουκ είχε δηλώσει για το κομμάτι: «Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο. Ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου, όμως μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών κι έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του». Όσο για τον διαγωνισμό και το γεγονός ότι αποτελεί το «μεγάλο φαβορί», δήλωσε: «Για τη χώρα μας, είναι τόσο σημαντικό να έχουμε νίκες σε όλα τα επίπεδα. Αυξάνει το ηθικό μας».


Ωστόσο, 24 χώρες ακόμα, καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και παρά τις μέχρι τώρα προβλέψεις, δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα. Στις πρώτες θέσεις των προγνωστικών φιγουράρουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση των αποδόσεων. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ισπανία, η Ιταλία, η Σερβία, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Κάθε χρονιά έχει βέβαια τις ανατροπές της, συνεπώς τα πάντα είναι δυνατά και ίσως δούμε μεγάλες εκπλήξεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αφού και το κοινό συμμετέχει στην ψηφοφορία με ποσοστό 50%.

O Νταμιάνο Νταβίντ και οι Maneskin
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι Maneskin που είναι και οι περσινοί νικητές της Eurovision, θα εμφανιστούν ξανά στη σκηνή, για να ερμηνεύσουν και το νέο τους τραγούδι με τίτλο «Supermodel». Ωστόσο ο frontman του συγκροτήματος, Νταμιάνο Νταβίντ, είχε έναν τραυματισμό στο πόδι, προκαλώντας την ανησυχία των θαυμαστών τους. Ο Νταμιάνο καθησύχασε τους φαν με ένα story στο Instragram, γράφοντας ότι θα εμφανιστεί κανονικά στον μεγάλο τελικό.

H ψηφοφορία του τελικού
​​Σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, τηλεψηφοφόροι και κριτικές επιτροπές θα απονείμουν ο καθένας από 1 έως 8, 10 και 12 βαθμούς. Οι τηλεψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν μέσω της επίσημης εφαρμογής, από το τηλέφωνό τους ή μέσω SMS. Το παράθυρο ψηφοφορίας ανοίγει μετά την εκτέλεση του τελευταίου τραγουδιού και τελειώνει 15 λεπτά αργότερα. Οι ψήφοι καθορίζουν το 50% του αποτελέσματος και συγκεντρώνονται από τον εταίρο ψηφοφορίας της EBU, Digame. Οι επαγγελματικές κριτικές επιτροπές θα καθορίσουν το υπόλοιπο 50% του αποτελέσματος. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε μέλη (συμπεριλαμβανομένου ενός προέδρου) είναι η ίδια κριτική επιτροπή που ψήφισε σε έναν από τους ημιτελικούς. Τα μέλη θα παρακολουθήσουν ζωντανά και θα κατατάξουν όλα τα τραγούδια με βάση τη δεύτερη Πρόβα Dress, τον λεγόμενο τελικό της κριτικής επιτροπής.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό, κατακτώντας τη 10η θέση.

Αφού απονεμηθούν όλοι οι βαθμοί της κριτικής επιτροπής, θα αθροιστούν οι συνολικοί βαθμοί από την τηλεψηφοφορία για κάθε χώρα. Αυτά τα σύνολα θα προστεθούν στη συνέχεια στον πίνακα αποτελεσμάτων, ξεκινώντας από το κάτω μέρος και φτάνοντας μέχρι την κορυφή. Η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, θα ανακηρυχθεί νικήτρια.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ