Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΠόνος στον αυχένα; Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις

Πόνος στον αυχένα; Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις

Τι φταίει και ο πόνος στον αυχένα δεν σε αφήνει

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που ανάλογα με το αίτιο που το προκαλεί (μυϊκός σπασμός, αρθροπάθεια, κήλη) μπορεί να διαρκεί λίγες μέρες ή (στη χειρότερη περίπτωση) να μη σε αφήσει καθόλου να ηρεμήσεις για αρκετές μέρες. Στη δεύτερη περίπτωση ο πόνος στον αυχένα καταλήγει να γίνεται ένα περίπλοκο πρόβλημα που δημιουργεί πόνο, δυσκολία-δυσφορία, ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς. 

Τι φταίει όμως και προκαλείται πόνος στον αυχένα; Η κάμψη (σκύψιμο) του κεφαλιού για αρκετές ώρες την ημέρα, προκαλεί υπερδιάταση και έντονη κόπωση στους αυχενικούς μύες. Εκείνοι με τη σειρά τους αντιδρούν με μυϊκό σπασμό και πίεση στα νεύρα, τα οποία εκτείνονται σε όλο το άνω άκρο και το κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο, πυροδοτείται ένας γενικευμένος αυχενοβραχιόνιος πόνος που αρκετές φορές συνοδεύεται από πονοκέφαλο. 

Τι κάνεις λάθος; 

Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που συχνά βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα πόνου στην περιοχή του αυχένα έναν είναι σίγουρο. Θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειες που πιθανόν σε επιβαρύνουν. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτραπούν όλα τα παραπάνω, είναι να ελαττώσεις το μέγεθος της πίεσης που ασκείται καθημερινά στους αυχενικούς σπονδύλους και να προσπαθήσεις να διατηρήσεις την απαραίτητη ελαστικότητα στην περιοχή του αυχένα. Είναι σημαντικό να φροντίζεις, ώστε το σώμα σου να βρίσκεται στη σωστή στάση σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμα και αν αυτό απαιτεί μεγαλύτερη μυϊκή και πνευματική προσπάθεια. Για τη σωστή στάση του σώματος πρέπει το στήθος μας να είναι προς τα έξω και το κεφάλι σε μέση θέση πάνω από τους ώμους.

Μερικές συνηθισμένες, καθημερινές καταστάσεις που προκαλούν αυχενικό πόνο

Πολλές ώρες στην καρέκλα του γραφείου

Το πρόβλημα: Η πολύωρη παραμονή στην καρέκλα του γραφείου έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση και τις φθορές των δομών της σπονδυλικής στήλης.

Η λύση: H οθόνη του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών και το πληκτρολόγιο στο ύψος των αγκώνων. Μπορείς να τοποθετήσεις βιβλία στην βάση της οθόνης, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ψηλώσει με άλλο τρόπο. Φρόντισε να ακουμπάς στην πλάτη της καρέκλας έχοντας το κεφάλι σε μέση θέση και το πηγούνι επάνω. Επεδίωξε να κάνεις μικρά διαλείμματα κάθε μια ώρα, για να ξεκουράζεις τον αυχένα σου. Εάν δουλεύεσαι όταν εργάζεσαι σε laptop, καλό είναι να χρησιμοποιείς εξωτερικό πληκτρολόγιο, για να πετύχεις καλύτερη και πιο ξεκούραστη θέση.

Αρκετή ώρα πάνω από κινητό-tablet-βιβλίο

Το πρόβλημα: Όταν κοιτάζεις χαμηλά για αρκετή ώρα χωρίς διάλειμμα, αναπτύσσονται μεγάλα φορτία στους αυχενικούς σπονδύλους και καταπονούνται οι μυϊκές ομάδες της περιοχής.

Η λύση: Αν πρόκειται να ασχοληθείς με το κινητό ή tablet ή να διαβάσεις ένα βιβλίο για αρκετή ώρα, καλό είναι να το κρατάς κοντά στο ύψος τον ματιών σου. Σε περίπτωση που είσαι ξαπλωμένος με την πλάτη σε μαξιλάρια, τότε θα πρέπει να λυγίσεις τα γόνατά σου και να το ακουμπήσεις εκεί. Καλό είναι επίσης να αλλάζεις θέση και διατείνεις  προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που κοιτάς περίπου κάθε 20 λεπτά για ξεκούραση.  

Οδήγηση σε λάθος θέση

Το πρόβλημα: Όταν κάθεσαι σε χαμηλή θέση και είναι τραβηγμένη αρκετά πίσω, αναγκάζεσαι να οδηγείς έχοντας το κεφάλι σου μπροστά και το πηγούνι επάνω.

Η λύση: Τοποθέτησε τη θέση σου ψηλότερα, σήκωσε την πλάτη του καθίσματος και ακούμπησε το κεφάλι σου στο προσκέφαλο. Ρύθμισε το τιμόνι, ώστε να το κρατάς άνετα, ενώ οι ώμοι σου ακουμπάνε πίσω στην πλάτη του καθίσματος. Επίσης ο καθρέφτης πρέπει να είναι ρυθμισμένος στο κατάλληλο ύψος, για να έχεις καλό οπτικό πεδίο πίσω σου, χωρίς να χαλάς τη σωστή στάση του κεφαλιού σου.

Ύπνος

Το πρόβλημα: Αρκετές φορές μπορεί να κοιμάσαι σε ακατάλληλες θέσεις για την σπονδυλική στήλη.

Η λύση: Φρόντισε να ξαπλώνεις έχοντας τη σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, είτε ανάσκελα, είτε στο πλάι, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι. Όταν βρίσκεσαι στο πλάι, το κεφάλι σου πρέπει να κοιτάζει ευθεία μπροστά και όχι κάτω. Το μαξιλάρι χρειάζεται να υποστηρίζει σωστά στο κεφάλι και την καμπύλη του αυχένα. Μαξιλάρια που έχουν εσοχή στο κέντρο βοηθούν αρκετά, ώστε να διατηρείς πιο εύκολα την κατάλληλη, υποστηρικτική για τον αυχένα θέση. Προτιμότερο είναι να μην κοιμάσαι μπρούμυτα, αφού με αυτόν τον τρόπο, το κεφάλι σου μένει σε πλαϊνή υπερδιάταση για αρκετές ώρες.

Οι διατάσεις θα σε «σώσουν»

Όπως προαναφέρθηκε, η διατήρηση της ελαστικότητας στην περιοχή του αυχένα λειτουργεί ευεργετικά και βοηθάει στην αποφυγή των καταστάσεων αυχενικού πόνου.

Προληπτικά, καλό θα ήταν να αφιερώνεις 5-10 λεπτά την ημέρα για να κάνουμε μερικές απλές και εύκολες διατάσεις:

  • τράβα το πηγούνι σου προς τα μέσα και αμέσως μετά κίνησε το κεφάλι προς τα πίσω.
  • στρίψε το κεφάλι προς τα δεξιά, μέτρα μέχρι το 5 και μετά κάνε ακριβώς το ίδιο    
  • προς τα αριστερά.
  • κάνε πλάγια κάμψη του κεφαλιού προς τον ώμο σου, μέτρα μέχρι το 5 και μετά  
  • κάνε ακριβώς το ίδιο και από την άλλη μεριά.
  • τραβάμε τους ώμους προς τα πίσω, προσπαθώντας να ενώσουμε τις ωμοπλάτες.

Εxtra tip: Για την προστασία του αυχένα σου, ιδιαίτερη προσοχή δείξει τους καλοκαιρινούς μήνες στην χρήση κλιματιστικού. Ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να το αποφεύγεις ή να το έχεις σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία. Σε χώρους επίσης όπως στο γραφείο που προϋποθέτουν ότι μένεις στην ίδια θέση για πολύ ώρα θα πρέπει να προσέχεις ώστε ο κρύος αέρας του κλιματιστικού να μην φυσάει απευθείας πάνω σου. 

Πηγή:bestofyou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ