Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΠοια είναι η 23χρονη που κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού

Ποια είναι η 23χρονη που κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού

Μέχρι πρότινος ένας αέρας μυστηρίου κάλυπτε το όνομα της H.E.R., αν και είναι σίγουρο ότι μετά το Όσκαρ το μέλλον της ανήκει.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αν σου ανέφερε κανείς το όνομα H.E.R. σε μια μουσική συζήτηση πριν από λίγο καιρό, δεν θα σου ερχόταν τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό. Άμα, δε, προσπαθήσεις να το γκουγκλάρεις, ζήτω που καήκαμε. Πιο πιθανό είναι να σκεφτείς αυτό το φιλμ του Σπάικ Τζονζ με τον Χοακίν Φοίνιξ που ερωτεύεται μια Siri. 

Ακόμη και τώρα που σήκωσε το Όσκαρ για το τραγούδι «Fight for You», που έγραψε για το «Judas and the Black Messiah», δυσκολεύεσαι να ανακαλύψεις περισσότερα γι’ αυτήν εξαιτίας ακριβώς του ονόματος που έχει διαλέξει. Σαν να θέλει να παραμείνει αθέατη. Το είχε δηλώσει μάλιστα και στον Guardian, σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις της, το 2018. «Ήθελα να παραμείνω ανώνυμη» έλεγε.

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοξεκίνησε, είχε καλλιεργήσει έναν αέρα μυστηρίου γύρω από το όνομα της. Σαν τους Daft Punk, φωτογραφιζόταν, εντάξει, όχι με μάσκα, αλλά με κάτι τεράστια γυαλιά που έκρυβαν το πρόσωπο της. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό οφείλεται σε κάποιο τραύμα από το παρελθόν. Όταν ως παιδί εμφανιζόταν μπροστά σε εκατομμύρια θεατές στην τηλεόραση. Δεν είναι θέμα αυτοπεποίθησης, όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, περισσότερο αισθανόταν ευάλωτη εξαιτίας της εκμυστηρευτικής φύσης των κομματιών της. Κοινώς, τραγουδούσε τα σώψυχά της από την εφηβική της ηλικία και δεν αισθανόταν άνετα να εκφράζεται για ερωτικές απογοητεύσεις.

Το H.E.R είναι ακρωνύμιο για τις λέξεις «Having Everything Revealed», να έχεις αποκαλύψει τα πάντα ή κάτι τέτοιο. Το πραγματικό της όνομα είναι Gabriella Sarmiento Wilson και γεννήθηκε από Φιλιππινέζα μητέρα και Αφροαμερικανό πατέρα. Έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση από 9 χρονών, παίζοντας στο πιάνο κομμάτια της Alicia Keys σε διάφορες εκπομπές.  
Τα έφερε έτσι η τύχη που τo 2014, σε ηλικία 14 ετών, υπέγραψε στην RCA Records, την εταιρεία της Keys. Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο της κομμάτι με τίτλο «Something to Prove».

Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών επανήλθε με το ψευδώνυμο και τα γυαλιά. Είναι πολυοργανίστρια και γενικά χαμηλών τόνων. Ξέρει να παίζει πέντε διαφορετικά όργανα. Άρχισε να ακούγεται περισσότερο όταν άρχισε να γράφει περισσότερο πολιτικοποιημένα τραγούδια. Όπως πέρσι, το «I Can’t Breathe» για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. 

H.E.R. – Fight For You (Live at the 2021 OSCARS)

Πάντως, πριν από την επιτυχία της με το «Judas and the Black Messiah», αμφιβάλλω αν είχε την ίδια απήχηση. Όπως π.χ. η ομότεχνη της SZA – και οι δυο κάνουν σύγχρονο R&B. Και αναφέρομαι στη SZA επειδή το ντεμπούτο της, «Ctrl.», κυκλοφόρησε το 2017. Την ίδια χρονιά που η H.E.R. έκανε το δικό της ντεμπούτο. 

Σίγουρα, δεν είχε περάσει μέχρι πρότινος σε ένα πιο διεθνές κοινό – δεν είχε δηλαδή κάνει το crossover στην άλλη πλευρά, που λέμε. 

Τι σημασία έχει από την άλλη; Στην Αμερική μια χαρά, από ό,τι φαίνεται, την αναγνωρίζουν και τη βραβεύουν ανά καιρούς. Στο Pitchfork είχαν γράψει ψιλοπεριπαικτικά, όταν προτάθηκε για τέσσερα Grammy το 2018, μεταξύ των οποίων και για καλύτερο άλμπουμ, «World, meet H.E.R.» (του στυλ «Κόσμε, γνώρισε τη H.E.R.»), κι ας είχε τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων όπως η Cardi B, o Childish Gambino και η Lady Gaga την ίδια χρονιά, και την ευχή της Rihanna. Η διάσημη μουσικός συμπεριέλαβε ένα κομμάτι της σε ένα ποστ της στο Instagram, που έκανε 5 εκατομμύρια προβολές.

Πριν από το Όσκαρ, το αποκορύφωμα της καριέρας της ήταν η εμφάνισή της στο φετινό Super Bowl όταν άνοιξε για τον Weeknd, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. 

Τα βραβεία και διάφορες σουπερστάρ, όπως η Rihanna, η Janet Jackson και η Alicia Keys  φαίνεται ότι την αγαπάνε, από την άλλη στα τσαρτ δεν έχει γνωρίσει ανάλογη τύχη. 

Υποθέτω ότι μετά από όλα αυτά, κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρίσκεις την 23χρονη μουσικό. Για να δούμε. Τέλος, παρόλο που τα γυαλιά παραμένουν το σήμα κατατεθέν της, δεν κρύβουν πια το πρόσωπο της. 

H.E.R. – Damage

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ