Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΠάσχα: Η νοστιμότατη συνταγή της γιαγιάς για κουλουράκια

Πάσχα: Η νοστιμότατη συνταγή της γιαγιάς για κουλουράκια

 Ο Πέτρος Συρίγος σας έχει την καλύτερη συνταγή για τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς! Το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει και η γεύση τους θα σας ξετρελάνει.

Υλικά για Κουλουράκια-Πάσχα

250 γραμμ. βούτυρο
270 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
60 ml χυμό πορτοκάλι
125 ml γάλα εβαπορέ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από ½ λεμόνι
2 βανίλιες
1½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη
900-950 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό για το άλειμμα
½ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία (προαιρετικά)

Διαδικασία

Βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη. Κλείνουμε για λίγο το μίξερ και μαζεύουμε τα τοιχώματα με μια μαρίζ. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο (περίπου 3 λεπτά).

Παράλληλα σπάμε τα αυγά σε ενα μπολ. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα με το βούτυρο, ρίχνουμε ένα, περιμένουμε να αναμιχθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο, οχι όλα μαζί. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ να αφρατέψουν σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Όσο δουλεύει το μίξερ, βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι τον χυμό πορτοκάλι με την σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσοχή θα φουσκώσει.

Χαμηλώνουμε την ένταση στο μίξερ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκάλι και ξύσμα λεμόνι. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και εκεί προσθέτουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλευριού στο μίξερ, ανακατεύουμε (όχι πολύ) και στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο και σταματάμε το χτύπημα.

Δεν θέλει πολύ χτύπημα το μείγμα μας γιατί θα μας βγουν σκληρά. Βάζουμε όλο το μείγμα στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη εκεί όπως είναι στον πάγκο μας, αφήνουμε για 20 λεπτά. Δουλεύουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μας.

Χωρίζουμε το μείγμα μας σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μπαστουνάκια και κατόπιν φτιάχνουμε πλεξούδες ή πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε στο ταψάκι μας λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα κουλουράκια. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20-25 λεπτά και απολαμβάνουμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ