Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΠως μαζεύω τα χειμωνιάτικα ρούχα;

Πως μαζεύω τα χειμωνιάτικα ρούχα;

Κάντο σε 6 βήματα

Με τον ερχομό της Άνοιξης “άνοιξαν” και οι δουλειές στο σπίτι. Και τώρα… Πως μαζεύω τα χειμωνιάτικα ρούχα και πως τα αποθηκεύω; Όλα τα tips οργάνωσης των ρούχων, ώστε να μη χαλάσουν ως την επόμενη σεζόν, αλλά και για να εξοικονομήσουμε χώρο στη ντουλάπα.

Βήμα 1: Πλύσιμο & σιδέρωμα

Πριν αποθηκεύσουμε τα χειμερινά μας ρούχα για αρκετούς μήνες, αφιερώνουμε κάποιες μέρες στο πλύσιμό τους. Αυτό αφορά ακόμη και εκείνα τα ρούχα που δεν μας φαίνονται βρώμικα, επειδή τα φορέσαμε για παράδειγμα μόνο μία φορά. Τα φορεμένα ρούχα έχουν πάνω τους σίγουρα μυρωδιές, κρέμες σώματος ή και ιδρώτα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες και κιτρινίλες στο ύφασμα μετά από τόσους μήνες.

Extra tip: Σε αυτό το τελευταίο πλύσιμο της σεζόν, προσθέτουμε μισή κούπα μαγειρική σόδα, ώστε να ενισχύσουμε τη δράση του απορρυπαντικού ενάντια στα παθογόνα βακτήρια που κρύβονται στα ρούχα μας.

Το σιδέρωμα μπορεί να φαίνεται μια περιττή διαδικασία εδώ, καθώς τα χειμωνιάτικα ρούχα θα στριμωχθούν μέσα στα αποθηκευτικά κουτιά και σίγουρα θα τσαλακώσουν. Ωστόσο το σιδέρωμα σε αυτή την περίπτωση γίνεται για την καλύτερη αποστείρωση των ρούχων.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα ρούχα ανά είδος σε στοίβες

Βγάζουμε τα ρούχα από τη ντουλάπα και τα αραδιάζουμε πάνω στο κρεβάτι. Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για ένα ωραιότατο ξεκαθάρισμα (αλλά και καθάρισμα)! Ρούχα που δεν μας κάνουν, δεν μας αρέσουν ή που έφαγαν τέλος πάντων τα ψωμιά τους δεν χρειάζεται να τα κρατήσουμε και να τα ανεβοκατεβάζουμε άδικα.

Προσπαθούμε να χωρίσουμε τώρα τα ρούχα σε στοίβες ανά κατηγορία. Αυτό θα μας διευκολύνει στο πακετάρισμα παρακάτω. Κάνουμε ξεχωριστή στήλη με τα παντελόνια, τις μπλούζες, τα φορέματα κτλ. Φροντίζουμε η κάθε στήλη να είναι διαταγμένη από το πιο σκουρόχρωμο προς το πιο ανοιχτόχρωμο ρούχο. Σκεφτείτε το χειρότερο σενάριο όπου μπορεί να αναπτυχθεί υγρασία στο χώρο που θα τα φυλάξουμε και ένα σκούρο ρούχο να ξεβάψει τελικά πάνω σε ένα πιο ανοιχτόχρωμο…

Ξεχωρίζουμε ακόμη τα ρούχα που θα αποθηκευτούν διπλωμένα από εκείνα που πρέπει να μπουν κρεμασμένα. Χρήσιμο θα ήταν επίσης να φυλάξουμε χωριστά τα πολύ χοντρά μας ρούχα από αυτά που φοριούνται και το φθινόπωρο, έτσι ώστε να κατεβάσουμε εύκολα τα μισά, όταν έρθουν τα πρώτα κρύα.

Βήμα 3: Πακετάρισμα

Και φτάσαμε στο πακετάρισμα. Για την εποχιακή αποθήκευση προτιμώ τις υφασμάτινες θήκες με φερμουάρ που μπορούν να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και χάρτινες κούτες, αρκεί αυτές να είναι καθαρές κι εφόσον τα ρούχα δεν θα μείνουν εκεί για περισσότερο από 3 μήνες. Μια ακόμη ιδέα είναι να κρατήσουμε τα εποχιακά μέσα σε βαλίτσες που δεν χρησιμοποιούμε, οι οποίες έτσι κι αλλιώς στέκονται άδειες. Οπότε κερδίζουμε και χώρο.

Διπλώνουμε με προσοχή το κάθε ρούχο. Ξεκινάμε βάζοντας τα πιο βαριά στον πάτο (π.χ. τζιν παντελόνια, φούτερ) και συνεχίζουμε με τα πιο ελαφριά προς τα πάνω. Στα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στριμώχνουμε αξεσουάρ, όπως κασκόλ, σκουφάκια κτλ.

Φέτος σκέφτομαι να δοκιμάσω και τις σακούλες κενού αέρος. Σε αυτές τις τσάντες βάζουμε τα πράγματά μας κανονικά και βγάζουμε τον αέρα από την ειδική υποδοχή με μια ηλεκτρική σκούπα. Μου φαίνεται εξαιρετική λύση αν όχι για τα ρούχα (σκέφτομαι ότι μπορεί να τσαλακώνουν), τότε σίγουρα για τα παπλώματα και τις κουβέρτες.

Φροντίζουμε, τέλος, να έχουμε και αρκετές κρεμαστές θήκες φύλαξης. Πουκάμισα, φορέματα, σακάκια, παλτό και ρούχα γενικά που χάνουν εύκολα τη φόρμα τους θα πρέπει να μείνουν κρεμασμένα αλλά ταυτόχρονα προστατευμένα μέσα στις θήκες.

Βήμα 4: Αρωματικά για το σκόρο

Η ναφθαλίνη, με την έντονη μυρωδιά της, είναι πλέον ξεπερασμένη αλλά και απαγορευτική στην αποθήκευση των ρούχων. Στο εμπόριο θα βρούμε πολλές άλλες μεθόδους πρόληψης του σκόρου. Υπάρχουν αρωματικά φύλλα, ταμπλέτες, φακελάκια. Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα σκοροκτόνα του εμπορίου, υπάρχουν πάντα και οι φυσικές λύσεις.

Γεμίζουμε σακουλάκια από λινό ή βαμβακερό ύφασμα με ένα μείγμα από αποξηραμένα φύλλα λεβάντας, φύλλα δάφνης και γαρίφαλα. Ένας άλλος τρόπος καταπολέμησης του σκόρου είναι να τυλίξουμε καμφορά σε μια γάζα. Αλλά και ένα απλό σαπούνι μέσα στις συσκευασίες αποθήκευσης διώχνει το σκόρο, δίνοντας παράλληλα μια αίσθηση φρεσκάδας στα ρούχα.

Βήμα 5: Ετικέτες

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε ετικέτες σε όλα τα αποθηκευτικά κουτιά, πριν τα σηκώσουμε στο πατάρι ή την αποθήκη. Όταν έρθει το Φθινόπωρο και χρειαστεί να ξανακατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα, είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε τι έχει μέσα το κάθε κουτί..

Βήμα 6: Φύλαξη

Πάντα φυλάσσουμε τα ρούχα σε καθαρό, δροσερό, σκοτεινό χώρο, χωρίς υγρασία. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι το πατάρι ή μια αποθήκη. Το πιο σύνηθες βέβαια είναι να τοποθετούμε τα εποχιακά μας στο πάνω μέρος της ντουλάπας. Αλλά και ο χώρος κάτω από το κρεβάτι είναι τέλειος για να αποθηκεύσουμε πράγματα. Ειδικά αν το σπίτι είναι μικρό, τέτοια σημεία είναι επιβεβλημένο να τα εκμεταλλευόμαστε. Υπάρχουν κουτιά από ύφασμα και ρατάν σε ειδικές διαστάσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Και τώρα είμαστε έτοιμοι για το τελευταίο βήμα. Να ξαναγεμίσουμε δηλαδή τις ντουλάπες μας με τα καλοκαιρινά αυτή τη φορά σύνολα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ