Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΛίμπιντο: 10+1 λόγοι που χάνεται η επιθυμία για σεξ

Λίμπιντο: 10+1 λόγοι που χάνεται η επιθυμία για σεξ

Διαβάστε του πιο συχνούς λόγους που μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ερωτική ζωή του ζευγαριού

Η επιθυμία για σεξ μπορεί να μειώνεται ανά περιόδους και τα επίπεδα της λίμπιντο να διαφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Επίσης, είναι φυσιολογικό το ενδιαφέρον για τον ερωτικό σύντροφο να μην είναι το ίδιο καθ’όλη τη διάρκεια της σχέσης.

Ωστόσο, η χαμηλή λίμπιντο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους, καθώς πολλές φορές αποτελεί ενδεικτικό παράγοντα υποκείμενης πάθησης.

Παρακάτω ακολουθούν πιθανές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο στους άνδρες.

Χαμηλή τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για το «χτίσιμο» των μυών και της οστικής μάζας στους άνδρες, αλλά και για την ενεργοποίηση της παραγωγής σπέρματος. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τις σεξουαλικές ορμές των ανδρών, καθώς όσο μειώνονται τόσο περιορίζεται και η επιθυμία για σεξ. Η τεστοστερόνη μειώνεται φυσιολογικά κατά τη γήρανση, ωστόσο μια δραστική μείωση στα επίπεδά της μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο.

Φαρμακευτική αγωγή
Η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, πράγμα που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλή λίμπιντο. Για παράδειγμα, τα αντιϋπερταστικά φάρμακα όπως οι αναστολείς ACE και οι β- αποκλειστές μπορούν να επηρεάσουν τη στύση και την εκσπερμάτιση. Αν διαπιστώνετε τέτοια προβλήματα, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για μια πιθανή αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη αλλάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου. Οι πάσχοντες από κατάθλιψη βιώνουν μειωμένη ή ολοκληρωτική έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος έβρισκαν απολαυστικές, όπως π.χ. το σεξ. Η μειωμένη λίμπιντο αποτελεί παρενέργεια κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, επομένως αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Χρόνιες παθήσεις
Αν δεν αισθάνεστε καλά λόγω των επιπτώσεων μιας χρόνιας πάθησης. Όπως ο χρόνιος πόνος, το σεξ μάλλον βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Επίσης, ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, κ.α.

Διαταραχές ύπνου
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι οι μη παχύσαρκοι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Πράγμα που οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 1/3 των συμμετεχόντων στη μελέτη που έπασχαν από σοβαρή άπνοια ύπνου είχαν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σε άλλη μελέτη σε νέους, υγιείς άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν κατά 10-15%. Μετά από μια εβδομάδα ύπνου περιορισμένου σε πέντε ώρες κάθε βράδυ. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι επιπτώσεις του περιορισμένου ύπνου στα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ιδιαίτερα εμφανείς μεταξύ 14.00-22.00 της επόμενης ημέρας.

Γήρανση
Τα επίπεδα τεστοστερόνης, που συνδέονται με τη λίμπιντο, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά τα τελευταία χρόνια της εφηβείας των ανδρών. Στα επόμενα χρόνια, οι άνδρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε διέγερση, στύση και οργασμό.

Στρες
Οι άνθρωποι που βιώνουν περιόδους αυξημένης πίεσης, ίσως παρατηρούν ότι η σεξουαλική τους επιθυμία μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών. Ενώ και οι αρτηρίες μπορεί να συσπαστούν σε στιγμές υψηλού στρες. Περιορίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις στυτική δυσλειτουργία.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Research and Essays υποστηρίχθηκε ότι το στρες έχει άμεση επίδραση στα σεξουαλικά προβλήματα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και η κακή εικόνα που έχει ένα άτομο για το σώμα του μπορεί να έχει κόστος στην συναισθηματική του υγεία και κατάσταση. Αν αισθάνεστε μη ελκυστικοί, πιθανότατα δε θα μπορείτε να προσελκύσετε έναν ερωτικό σύντροφο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος όσον αφορά στη σεξουαλική απόδοση. Το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Πολλή ή λίγη άσκηση
Τόσο η υπερβολική όσο και η ελάχιστη άσκηση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών. Η ελάχιστη (ή καθόλου άσκηση) μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2. Καταστάσεις που σχετίζονται με τη χαμηλή λίμπιντο. Η μέτρια άσκηση θεωρείται πως μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα, αλλά και το στρες, αυξάνοντας έτσι τις σεξουαλικές ορμές.

Η υπερβολική άσκηση, από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία. Ενδεικτικά, μια μελέτη έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα μακροχρόνιας έντονης και διαρκούς προπόνησης ενδυνάμωσης σε τακτική βάση. Σχετίζονται στενά με τη μειωμένη λίμπιντο στους άνδρες.

Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα, σχετίζεται επίσης με μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης. Με την πάροδο του χρόνου, οι αυξημένες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τις σεξουαλικές ορμές.

Κάπνισμα
Εκτός από το αλκοόλ και το κάπνισμα σχετίζεται με τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Επιπλέον, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί πως έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την κίνηση των σπερματοζωαρίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ