Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLife & StyleΤρεις λόγοι που κάνουμε όλο και λιγότερο περιστασιακό σεξ

Τρεις λόγοι που κάνουμε όλο και λιγότερο περιστασιακό σεξ

Φαίνεται πως οι νέοι δεν είναι τόσο ατίθασοι πια… Έρευνα σχετικά με την συχνότητα ευκαιριακού σεξ σε νέους, έδειξε πως οι millenials 18 έως 24 ετών επιδίδονται όλο και λιγότερο στις σεξουαλικές επαφές χωρίς δεσμεύσεις. Τι φταίει για αυτό; Οι ειδικοί απαντούν

Οι νέοι και νέες δεν ενδιαφέρονται για περιστασιακό σεξ, καταλήγει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick. Σύμφωνα με την οποία η μείωση στη δίχως δεσμεύσεις σεξουαλική δραστηριότητα στις ηλικίες 18 έως 23 μειώθηκε σημαντικά σε βάθος δεκαετίας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Socius έδειξε ότι το 2017, σε σύγκριση με το 2007, υπήρξε μείωση του ευκαιριακού σεξ τον τελευταίο μήνα της τάξης του 14% για τα αγόρια (από το 38% στο 24%) και 9% για τα κορίτσια (από το 31% στο 22%). Επιπλέον, τα ευρήματα ανέδειξαν τρεις βασικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο: τη μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, την ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα video-games και τη συγκατοίκηση με γονείς. Παράγοντας που επηρεάζει ωστόσο, μόνο τα αγόρια.

«Οι νέες ομάδες νέων ενηλίκων μπαίνουν στους ρόλους των ενηλίκων αργότερα στη ζωή τους και εξαρτώνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους γονείς τους. Η μείωση του περιστασιακού σεξ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της καθυστερημένης μετάβασης στην ενήλικη ζωή», ανέφερε σχετικά η Δρ Lei Lei, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick.

• Λιγότερο αλκοόλ: Η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ αναδείχθηκε κύριος παράγοντας λιγότερου περιστασιακού σεξ για τα αγόρια. Υπεύθυνος για πάνω από 33% μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μειώνοντας τις πιθανότητες ερωτικής συνεύρεσης έως και 5,5 φορές σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Για τα κορίτσια, το ποσοστό επιρροής από το λιγότερο αλκοόλ ανήλθε σε 25%. Μοναδικός παράγοντας που σχετίστηκε με σημαντική μείωση του ευκαιριακού σεξ.

• Video-games και διαδίκτυο: Περισσότερη ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια συνεπάγεται έως και 25% λιγότερο σεξ για τα αγόρια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Μάλιστα, οι πιθανότητες περιστασιακού ήταν οι μισές σε σύγκριση με όσους δεν ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια.  Εν αντιθέσει, μολονότι τα video-games περιλαμβάνονται εξίσου στις δραστηριότητες των κοριτσιών. Η μελέτη έδειξε πως δεν επηρεάζουν και τόσο τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

• Συγκατοίκηση με γονείς: Ο συγκεκριμένος παράγοντας σχετίστηκε μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά των αγοριών. Μειώνοντας το περιστασιακό σεξ κατά 10%. Το ποσοστό ευκαιριακού σεξ εν προκειμένω έδειξε να ανέρχεται στο 63% μόλις της σεξουαλικής δραστηριότητας νέων που ζούσαν εκτός οικογενειακής εστίας.

Γενιές με άλλους διαύλους επικοινωνίας

«Η νέα γενιά νεαρών ενηλίκων είναι πιο ατομικιστές και λιγότερο κοινωνικοί στην πραγματική ζωή. Εμπλέκονται ωστόσο περισσότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τις πλατφόρμες online gaming. Πρόκειται για έναν τρόπο κοινωνικοποίησης ο οποίος μειώνει τις ευκαιρίες περιστασιακού σεξ. Μιας δραστηριότητας που λειτουργεί συχνά ως τεστ ή προετοιμασία για μια μακροχρόνια σχέση», σχολίασε η Δρ Lei.

Η οικονομική ανασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών δανείων. Όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τη συχνότητα του ευκαιριακού σεξ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για το διάστημα 2007-2017 από την έρευνα Transition into Adulthood Supplement (TAS). Του μακροβιότερου ερευνητικού προγράμματος στον κόσμο Panel Study of Income Dynamics. Περίπου 2.000 νεαροί ηλικίας 18 έως 23 ετών συμμετείχαν στις συνεντεύξεις σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα έξω από το πλαίσιο μόνιμης σχέσης. Και εάν οι αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, η συγκατοίκηση με γονείς, η χρήση της τεχνολογίας και οι σχέσεις τους με το αλκοόλ συνέβαλαν στη μείωση του περιστασιακού σεξ.

πηγή: ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ