Έρευνα: Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα της Δανίας

Η λοίμωξη covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος. Σύμφωνα μεγάλη μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Reproductive Physiology and Disease.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σπερματικού υγρού ανδρών με μέση ηλικία τα 32 χρόνια, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στη νόσο Covid-19. Η ανάλυση των δειγμάτων (που προέρχονταν από την Cryos. Τη μεγαλύτερη διεθνή τράπεζα σπέρματος και ωαρίων, με έδρα τη Δανία) πραγματοποιήθηκε με μοριακή εξέταση PCR του σπερματικού υγρού. Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην πρώτη θετική διάγνωση και την ανάλυση του δείγματος ήταν 6 μέρες.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης που να συνδέεται με το σπέρμα των ανδρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη. Αποτέλεσμα σίγουρα καθησυχαστικό για εμάς, ως η μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα σπέρματος, για τις κλινικές που συνεργαζόμαστε και ιδιαίτερα για τους ασθενείς μας». Σχολιάζει η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos στην Κύπρο, Σακχάρ Κασίρι.

Επιπρόσθετα, πέραν της ανησυχίας για την ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2 στο σπέρμα. Οι επιστήμονες έχουν τώρα εστιάσει το ενδιαφέρον τους στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού στην ποιότητα του σπέρματος. Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Hvidovre της Δανίας και την CooperSurgical, η Cryos συμμετέχει σε μια νέα μελέτη που εξετάζει την ποιότητα του σπέρματος ανδρών, που έχουν αναρρώσει από Covid-19.

«Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει τον κίνδυνο μείωσης της ποιότητας του σπέρματος σε άνδρες που διαγνώστηκαν με Covid-19. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δέχθηκαν έντονη κριτική από τους ειδικούς λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας τους και της έλλειψης διαφάνειας. Επομένως, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε μέσω της δικής μας μελέτης αν η ποιότητα σπέρματος επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Μετά από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2», εξηγεί η κυρία Κασιρι.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας μελέτης, θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να δώσουν δείγματα αίματος και σπέρματος. Τα οποία θα υποβληθούν σε μοριακές εξετάσεις PCRγια περίοδο 6 μηνών μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19. Σκοπός της μελέτης είναι να διαπιστωθεί αν η σοβαρότητα της πορείας της ασθένειας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

«Όσα περισσότερα μπορέσουμε να κατανοήσουμε για τις επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2 στο αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε στη δημιουργία οικογένειας. Ως η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στον κόσμο έχουμε επίσης ευθύνη για την ασφάλεια των δοτών μας, καθώς και για την παροχή υψηλής ποιότητας σπέρματος και ωαρίων από επιλεγμένους/ες και ελεγμένους/ες δότες και δότριες ανεξαρτήτως φαινότυπου και εθνικής καταγωγής», καταλήγει η Σακχαρ Κασιρι.

πηγη: ygeiamou.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ