Σήμερα, τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα που κανονικά προστατεύει τον οργανισμό επιτίθεται λανθασμένα στους ίδιους τους ιστούς του σώματος. Για την αντιμετώπισή τους, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή, συνεχής θεραπεία, πάντα σε συνεργασία με ειδικούς γιατρούς, όπως οι δερματολόγοι.
Από τις πλέον συνήθεις αυτοάνοσες παθήσεις αποτελεί η ψωρίαση. Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει και τις αρθρώσεις. Η ψωρίαση κάνει τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία παχιών, ξηρών και συχνά φολιδωτών πλακών στο δέρμα συνήθως με κόκκινο και λευκό χρώμα. Τα σημεία αυτά μπορεί να προκαλούν φαγούρα, έντονη ξηρότητα ή ακόμα και πόνο.
Η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε όλα τα σημεία του σώματος, με επικρατέστερα τα γόνατα, το κεφάλι, τους αγκώνες και τη ράχη. Είναι μια νόσος που δεν μεταδίδεται, ωστόσο χρήζει παρακολούθησης και αγωγής εφόρου ζωής.
Ποια είναι όμως τα κύρια αίτια εκδήλωσής της;
Η εμφάνιση της νόσου δεν αποδίδεται σε συγκεκριμένο παράγοντα, όμως υπάρχουν αρκετοί δείκτες, όπως η κληρονομικότητα. Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το οικογενειακό ιστορικό σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της δεδομένης αυτοάνοσης διαταραχής.
Επιπλέον, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ή περίοδοι που το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την υπερπαραγωγή κυττάρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου. Το φαινόμενο της ψωρίασης μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ένα τραυματισμό στο δέρμα, όπως κόψιμο ή έγκαυμα, το λεγόμενο «φαινόμενο Κobner».
Όμως, ένας από τους πιο καίριους λόγους για να εμφανιστούν αυτοάνοσα νοσήματα και κατά επέκταση η νόσος δεν είναι άλλος από το άγχος. Το ψυχολογικό στρες επηρεάζει σημαντικά την ισορροπία του ανοσοποιητικού ενός οργανισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φλεγμονώδεις κυτταροκίνες και να επιδεινώνεται η δερματική φλεγμονή.
Ιατροί δερματολόγοι και ψυχολόγοι που έχουν κουράρει επί έτη ασθενείς με ψωρίαση, έχουν παρατηρήσει το φαύλο κύκλο που συντελείται όταν το άγχος βρίσκεται σε έξαρση και ύφεση αντιστοίχως. Όσο πιο έντονες οι στρεσογόνες περίοδοι, τόσο μεγαλύτερη και η έξαρση της νόσου. Σε περιόδους που ο ασθενής είναι πιο χαλαρός, η νόσος υποχωρεί προσωρινά ή διατηρείται σε καταστολή. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της νόσου είναι το κάπνισμα, οι λοιμώξεις, η παχυσαρκία και ενδεχομένως κάποια φάρμακα, κυρίως ανοσοκατασταλτικά.
Επομένως, η ψωρίαση αποτελεί μια πολυπαραγοντική πάθηση του δέρματος, με απαρχή της το ανοσοποιητικό σύστημα και μετέπειτα περιβαλλοντικές αιτίες όπως το στρες και άλλα. Η αντίληψη μας σχετικά με την πηγή των αιτιών αλλά και η άμεση επικοινωνία με τον ειδικό ιατρό δερματολόγο συντελούν σε μια σωστή βάση για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Οι σύγχρονες μέθοδοι δίνουν λύσεις προς ανακούφιση και βελτίωση της υγείας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα από τη ρίζα του.