Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠέντε χρόνια χωρίς τον Θέμο

Πέντε χρόνια χωρίς τον Θέμο

Συμβαίνει συχνά, εδώ στο «Πρώτο Θέμα», κυρίως όταν η έξαψη κυριεύει την αίθουσα σύνταξης εξαιτίας κάποιου έκτακτου γεγονότος, να μοιραζόμαστε όλοι, ενστικτωδώς, την αίσθηση ότι ο Θέμος δεν έφυγε ποτέ από αυτά τα γραφεία

Δεν έφυγε ποτέ το πάθος για την ταχύτητα της ενημέρωσης, για το βάθος και την πρωτοτυπία του ρεπορτάζ, για την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικαιρότητας με έμφαση στην ιστορία που γράφουν οι άνθρωποι, για την ποιότητα του κειμένου.

Oπως φαίνεται πως δεν έφυγε ποτέ από εδώ η εντελώς ιδιόμορφη οπτική του Θέμου: τίποτε από όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν είναι τόσο ασήμαντο ώστε να μη δικαιολογεί λίγο περισσότερο ψάξιμο, μια διαφορετική προσέγγιση που αναδεικνύει αθέατες -και συνήθως απροσδόκητα συναρπαστικές- πτυχές της πραγματικότητας. Και την ίδια στιγμή, όπως μας αποδείκνυε διαρκώς ο Θέμος, κανένα θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην επιδέχεται μια κάποια δόση χιούμορ, μια ανάλαφρη κριτική, συμπεριλαμβανομένου ενίοτε και ενός αδυσώπητου σαρκασμού.

Αυτός ήταν ο Θέμος Αναστασιάδης: Ευφυής. Ανήσυχος. Είρων και μετρ της ευθύβολης, φαρμακερής ατάκας. Τελειομανής και ανικανοποίητος. Εθισμένος στη δημοσιογραφία. Με ένα μυαλό που λειτουργούσε μονίμως στα κόκκινα, αιφνιδιάζοντας διαρκώς τους συνεργάτες του. Απρόβλεπτος έως και αντιφατικός. Κυνικός αλλά και συμπονετικός. Απίθανα ευρυμαθής. Σχεδόν αφόρητα απαιτητικός – αλλά και ικανός να μεταδίδει, σαν ένα «υγιές μικρόβιο», τη δική του μανία να φτάνει όλο και πιο βαθιά στην είδηση, να προσφέρει όλο και καλύτερη ύλη στο κοινό.

Ασφαλώς, στη διάρκεια των πέντε ετών από τις 22 Ιανουαρίου του 2019, από την ημέρα δηλαδή που ο Θέμος απεβίωσε βαριά ασθενής στα 61 του χρόνια, έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Πρόσωπα, καταστάσεις, συνθήκες – ο κόσμος ολόκληρος είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος απ’ ό,τι τον άφησε ο Θέμος. Ακόμη και το «Πρώτο Θέμα» άλλαξε, μεγάλωσε. Εξελίχθηκε σε έναν όμιλο με κορυφαία θέση μεταξύ των ελληνικών MME. Αναπτύσσοντας έντονη και ποικίλη δραστηριότητα στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, με μια σειρά από περιοδικά, sites, διοργάνωση συνεδρίων που καθιερώθηκαν σαν θεσμοί κ.ά. Πάντοτε, όμως, η σημαία μας είναι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η οποία παραμένει πιστή στο πνεύμα του Θέμου – ρηξικέλευθη, φρέσκια και δυναμική, αντισυμβατική.

Αναμφίβολα, το τελευταίο που θα ήθελε ο Θέμος είναι οι επιμνημόσυνοι έπαινοι και μια λίγο πολύ επετειακή νοσταλγία της εποχής που ο καθένας από εμάς βρέθηκε δίπλα του και ένιωσε τη δύναμη της επιρροής του. Επομένως, αρμόζων φόρος τιμής σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, στον συνδημιουργό του «Πρώτου Θέματος», σε μια προσωπικότητα που μπορούσε -και εν πολλοίς κατάφερε- να κάνει τη διαφορά με ό,τι καταπιάστηκε, είναι η δική μας δέσμευση να προσπαθούμε καθημερινά να προχωρούμε όλο και πιο μπροστά, όλο και πιο μακριά, διατηρώντας το «Πρώτο Θέμα» στην κορυφή. Από εκεί, άλλωστε, η θέα στον ορίζοντα του αύριο είναι απέραντη, όπως ίσως θέλησε να την αντικρίζει για πάντα από την τελευταία κατοικία του, σε κάποια παραθαλάσσια άκρη της ελληνικής γης, ο δικός μας Θέμος.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ